Belföld

2009.11.13. 17:17

Meg kell látnunk a szegényeket!

A Szent Erzsébet-napi gyűjtésre hívják fel a figyelmet a szentmiséken vasárnap - egyre többen kerülnek, sokszor a saját hibájukon kívül, anyagilag kilátástalan helyzetbe.

MTI

A rászorultak megsegítésére hívnak fel az ország összes katolikus templomában vasárnap, egy héttel a november 22-i Szent Erzsébet-napi gyűjtés előtt - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága.
Ehhez kapcsolódóan a vasárnapi szentmiséken felolvassák az MKPK körlevelét, amelyben többi között az áll, hogy "meg kell látnunk az elszegényedett és kilátástalan helyzetbe került családokat, a megélhetésért aggódó családfenntartókat, a nélkülöző gyermekeket".
A körlevélben szerepel az is, hogy a gazdasági világválság egyik szomorú következményeként egyre többen kerülnek - sokszor a saját hibájukon kívül - anyagilag kilátástalan helyzetbe. Árpád-házi Szent Erzsébet példája felszólítja a híveket arra, hogy igyekezzenek "megőrizni és továbbvinni az evangéliumban gyökerező szolgáló szeretetet" - áll a dokumentumban.
Az egyházi irat arra is felhívja a figyelmet, hogy 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve lesz, ezért az MKPK arra kér minden hívőt, hogy "adakozzatok a szükség komolyságához illő nagylelkűséggel a karitász javára rendezett országos templomi gyűjtésen".
Mint írják, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Caritas Hungarica-Katolikus Karitász irányítja és végzi az egyház szeretetszolgálatának feladatait, ezért köszönetet mondanak "annak a sok ezer önkéntesnek, akik az egyházmegyék karitászcsoportjaiban áldozatos munkát végeznek".
Az MKPK körlevele XVI. Benedek pápa idén megjelent Caritas in veritate kezdetű enciklikájából is idéz: A gazdasági segélyeknek is olyanoknak kell lenniük, amelyeket "nem kísérhetnek hátsó gondolatok." Nem csupán az érintett országok kormányának a bevonása szükséges, hanem a civil társadalom helyi gazdasági szereplőinek, kulturális tényezőinek, valamint a helyi egyházaknak bevonása is.
A pápa körlevelében azt írta: "szeretni annyi, mint adni, odaadni a másiknak azt, ami az 'enyém'; ugyanakkor a szeretet soha nem létezik igazságosság nélkül, amely azt követeli, hogy megadjuk a másiknak azt, ami az 'övé'".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!