Belföld

2009.01.28. 03:28

Másutt nem utasítanák vissza

<b>Sukoró</b> - <em>Molnár Gábor</em> polgármester nem mindenben ért egyet a felvetésekkel. Szükséges a fejlesztés, főleg ilyen volumenű.

Kovalcsik Katalin

Megérdeklődtünk, hogy a nemzeti parknak van-e az érintett területen kezelői joga. (Csütörtökön kapunk hivatalos választ kérdésünkre.) A vízügy egy húsz hektár körüli területen kezelte a zagytározót, ide helyezték el a tóból kitermelt iszapot. A tóba a vízgyűjtőről utánpótlást szállító erek tulajdonjoga is változatos, de az biztos, hogy több ér is szállítja a gyűjtőterületről a vizet az északi részekről, a Velencei-hegységből.

- A szóban forgó terület adás-vételét, értékét nem kívánom minősíteni, ez szakértők dolga - mondta Molnár Gábor, Sukoró polgármestere. - Azonban megkockáztatom a kijelentést, hogy ha egy ilyen léptékű befektető - tudtommal négyszázmilliárd forintról van szó - megjelenik bárhol Európában, akkor bárki mindenféle állami ösztönzést, bónuszt, adókedvezményt azonnal felajánl. Ebben a mostani helyzetben különösen. Európa legnagyobb szabadidő- és turisztikai beruházásáról van szó, tették világossá a befektetők. Manapság, amikor munkahelyek szűnnek meg, sehol nem gondolkodnának egy ilyen ajánlaton. Vannak az állami szervek, az önkormányzat, a befektető, és egy megyei szerv az érintett történetben. Az előző három meg kívánja valósítani a tervet, a negyedik nem. Négyezer munkahelyről van szó az első körben, nem az építkezés alatt, mert akkor jóval többen lennének, hanem az üzemeltetésnél. A jelenlegi ötletek szállodakomplexumról, hozzá tartozó szórakoztatóparkról, kaszinóról, fürdőegységről és golfpályáról szólnak. Azt kell még tudni róla, hogy háromezer szállodai szobát terveznek. Ha ez csak 40 százalékos kihasználtságon fut, akkor háromezer vendéget jelent éjszakánként. A vendégek idegenforgalmi adója 900 ezer forint naponta, az állam hozzátesz minden forinthoz kettő forintot, ez a településnek alsó hangon kalkuláltan napi 2,7 millió forint bevételt jelent. Az országnak a kaszinókoncessziók, az adók, a beutaztatás, az itt elköltött pénz, az igénybevett szolgáltatás is jelentős bevételt jelenthet. A járulékos szolgáltatásokról - ha az asztalterítőket magyar vállalkozók mossák, naponta öt kamion fordulna meg a területen - még nem beszéltünk.

A térségben ez 20 ezer munkahelyet jelentene. Az M7-es melletti erdősáv megmarad, a véderdő nem sérül, állítja a polgármester.

- A nádas kazetták az iszap, a zagy kiszivattyúzására szolgálnak. Ezekben hiperallergén fajok telepedtek meg, a területen van még illegális szemétlerakó, az önkormányzati költségvetés terhére évente kétszer kitakarítjuk ezeket, jó a Gajásokkal az együttműködés, ők adnak hozzá konténert.

- Aki eddig megjelent a polgármesteri hivatalban, lakossági bejelentésre hivatkozott, beleértve a szélsőjobboldali aktivistákat, akiknek közlendőjüket egyelőre nem kívánom kommentálni. Ők azt sem tudták, hol van ez a terület, bár már megszórták szórólappal a települést. Hivatkoztak arra, mi lesz akkor, ha beindul a vigalmi negyed , és nemkívánatos emberek érkeznek Sukoróra. Ilyenek ma is érkeznek, nyaralókat törnek fel. Visszautalva a szórólapra, fontos momentum, hogy a Szeretem Velencét! egyesület nevében írták alá, amelynek több prominens tagjával - tizenketten vannak - konzultáltam, tizenkettőből tizenegyen elhatárolódtak. Érvényes rendezési tervünk van, nem 2007-es, hanem 2003-as. A megyének nincs jogköre a rendezési tervet megváltoztatni, amennyiben bele kíván szólni, kártérítési kötelezettsége lesz a megakadályozott beruházással kapcsolatban.

- Folyamatosan beszélünk a minőségi turizmusról, a minőségi kínálatról - zárta mondandóját Molnár Gábor. - A befektetőcsoportban amerikai, német és izraeli emberek vannak. Én egy percig sem vonnám kétségbe a szándékaikat addig, amíg nem ismerném a részleteket, márpedig még nincsenek részletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!