Belföld

2011.03.13. 06:31

Március 15. - honosítási eskütételek a nemzeti ünnepen

A nemzeti ünnephez kapcsolódva Magyarországon és több külhoni helyszínen tesznek állampolgársági esküt az egyszerűsített honosítás első kérelmezői. Az eljárás első tíz hetében több mint 41 ezren adtak be állampolgársági kérelmet, amelyeket március 16-tól a kormányablakoknál is fogadnak.

MTI

Hétfő délután Kolozsvárott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében teszi lesz az állampolgársági esküt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a Magyar Ifjúsági Tanács és bálványosi szabadegyetem 25 tagú csapata.
A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint a fővárosban március 15-én csángómagyarok teszik le állampolgársági esküjüket a Budai Várban, az önkormányzat városházáján. A rendezvényhez kapcsolódva délután csángó kulturális fesztivált rendeznek az összetartozás jegyében, amelyet Potápi Árpád (Fidesz), az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke nyit meg. Fellép mások mellett Petrás Mária énekes, a Somos Együttes, Szilágyi Angéla énekes, az Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes, Mokánu Róza énekes, Janku Laura költő.
A nemzeti ünnephez kapcsolódva lesz eskütétel Csíkszeredán és Szabadkán, majd március 16-án Berlinben és Londonban is.
A honosított magyar állampolgárok az eskütétel során egy díszes, Szent Istvánt ábrázoló dossziéban kapják meg a honosítási okiratot, amelyen a kérelmező választása szerint születési helyként vagy csak a helység történelmi magyar neve szerepel, vagy pedig a magyar elnevezés és zárójelben a mostani, idegen nyelvű elnevezés. Minden más okiraton születési helyként a történelmi magyar elnevezés és zárójelben a mostani áll majd. Kapnak továbbá az érintettek egy állampolgárságot igazoló kártyát is a későbbiekben, amelyen szerepel a személyi számuk. Ez az irat teljes mértékben megegyezik azzal, amelyet a Magyarországon élők kapnak. 
 A további eskütételekre nagy számban április közepén fog sor kerülni, és azután már folyamatos lesz az állampolgársági okiratok kiadása mind Magyarországon, mind a külképviseleteken - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI kérdésére.
 Az államtitkárság tájékoztatása szerint az eljárás első tíz hetében, március 11-ig 41 275 kérelmező nyújtotta be a magyar állampolgárság iránti kérelmét. A kérelmezők nagy részét döntően román és szerb állampolgárságú ügyfelek adják, de ezen kívül még összesen 63 külképviseletről nyújtottak be egyszerűsített honosítási kérelmet. A legtöbb kérelmet Csíkszeredán, Szabadkán, Budapesten és Kolozsváron vettek át. Magyarországon az első 10 héten 832 településen vettek át kérelmet az anyakönyvvezetők.
Egyszerűsített honosítási kérelmeket január 3-tól lehet benyújtani. A kérelmeket 2 200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban lehet beadni, illetve március 16-tól a kormányablakoknál is várják az igényléseket.
Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak. 
 A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!