Belföld

2012.04.13. 10:18

Magyarországról ír a külföldi sajtó

A Nature nemzetközi tudományos folyóirat Tulassay Tivadar plágiumügyben tanúsított fellépésével, a Gazeta Wyborcza liberális lengyel napilap a varsói és budapesti politikai párhuzamokkal foglalkozott.

MTI

Tulassay Tivadar, a budapesti Semmelweis Egyetem rektora csodálatraméltó bátorságot mutatott a magyar vezetéssel szembeni kiállásával - írta Schmitt Pál volt köztársasági elnök doktori címének visszavonásáról közölt rövid ismertetőjében a Nature című, Nagy-Britanniában szerkesztett nemzetközi tudományos szakfolyóirat. A magazin szerint sok közép-európai országban a tudományos fokozat megszerzése határozott előnyt jelent a politikai karrier szempontjából, és egyes nagyratörő politikusok számára semmilyen problémát nem okoz, hogy e címet csalással szerezzék meg. A Nature szerint - egyéni indíttatásuktól függetlenül - köszönet illeti a plágiumvadászokat, amiért feltárják a tisztességtelenségeket az irányító posztokat betöltők körében, és megvédik a doktori fokozat becsületét. Az egyetlen biztos doktori cím manapság az, amelyet becsülettel szereztek meg - áll a folyóirat "Tisztességes munka" című cikkében.

A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap pénteki kiadásában interjút közölt Radoslaw Markowski politológussal, aki bírálta Jaroslaw Kaczynskit, amiért a magyar kormányfő választási stratégiáját követi. Markowski szerint a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke Orbán Viktor miniszterelnök példáját fogja követni, aki a magyarországi "választásokat megelőző néhány évben folyamatosan mindent megkérdőjelezett, tömegeket mobilizált, agresszív nyelvezetet használt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!