Belföld

2009.03.19. 03:29

Leves ásványvízből

Fejér megye - Lovasberényben és Hantoson arzénos, Kálozon ammóniás, tucatnyi más településen nitrátos, nitrites az ivóvíz. A vízminőségről szóló irányelv 8 éve született meg. De mi történt azóta?

Kocsis Noémi

2009: Fejér megyében 23 településen, illetve településrészen 54 ezer ember iszik kifogásolható minőségű ivóvizet. (Hogy vigasztaló-e, miszerint még így is jó helyen állunk az ország egészének vízminőség állapotát tekintve, ennek eldöntését az olvasóra bízzuk...)

Hogy nem hiábavaló polemizálás azoké, akik szerint a 21. század legnagyobb harcait a vízért vívják majd, azt kicsiben máris lemérhetjük. Például a legutóbbi lovasberényi falugyűlésen történtekből. Ott ugyanis kiabálásba, vádaskodásba torkollott az egyik, eredetileg szimpla tájékoztatónak indult napirendi pont. A téma persze a víz volt, melynek minőségét mihamarabb javítani kellene. A megyében a legmagasabb, az EU-határértékeket meghaladó arzéntartalmat ugyanis ma a lovasberényi vízben mérik. Van, aki főzni sem akar vele.

További részletek alább, az Arzén a vízben, jó... című anyagra kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!