Belföld

2009.12.28. 08:43

Leszakadt az állkapcsa a petárdától - mire kell vigyázni szilveszterkor?

Nem mindenki örül az év végi napokat tarkító petárdázási hadműveleteknek. A szabályok szerint, azaz hivatalosan a mai naptól árusíthatóak ezek a pirotechnikai eszközök, amelyek boldogítják az örömködőket, szomorítják a kisgyerekes családokat, vagy a kutyatulajdonosokat. A visszafogott óvatosság ebben a műfajban is követelmény.

Tihanyi Tamás

- Van petárda? - ezt a kérdést minden szilveszter előtt  felteszik Viza Attila kenyéradó cégének árusítóhelyein, úgy tűnhet, jónéhány ember fejében még ma is összemosódtak a fogalmak. Petárdának nevezik sokan még most is a röppentyűket, rakétákat, amelyek - szemben a valódi petárdákkal - legálisan árusíthatók és használhatók.
Egy komoly rakétás telep ára tízezrekben mérhető, néhányat ezek közül a hivatalosan megrendezett, egyre inkább divatba jövő  tűzijátékokon is fel szoktak használni.
- Szigorúan szakmai szemmel nézve ezek akár még veszélyesebbek is lehetnek, mint a petárdák  - mondja Viza, és sorolja  a főbb szabályokat. A legfontosabb, hogy rögzítve legyenek a rakéták, másként hiába tartják be az emberek a 15-20 méteres távolságot, a nyakukba kaphatják a robbanóeszközöket. Évek óta benne van az árusításban, olyat azonban még nem tapasztalt, hogy valaki szilveszter után visszavitte volna a fölösleges tűzijátékokat. Volt, aki telefonon megkereste őt, rögtön letett azonban szándékáról, amint meghallotta, csak térítésmentesen veszik vissza tőle az árut.
Márpedig a szabályok szerint legkésőbb öt nappal szilveszter után minden megvásárolt árut vissza kell juttatni a kereskedőnek. Az ún. játékos pirotechnikai termékeket (tűzvirág, recsegő) 14 éven felüliek  vásárolhatják, a közepes tűzijátékokat már csak a nagykorúak, de csak  december 28-a és 31-e között. A szabályozás újabb pontja szerint szilveszter napján 18 órától egészen január 1-jén  6 óráig lehet ellőni az eszközöket. Stopperral persze kevesen mérik az időt, amikor önfeledten szórakozni akarnak; a szabályokat sokan még úgy sem tartják be, hogy pontosan tisztában vannak velük.
 
- Nem utazunk a petárda használóira - mondja R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője. Egy olyan napon, mint amilyen a szilveszter, a hatóság igyekszik  nem megakasztani az ünnepi hangulatot. Nincs viszont elnézés az árusítókkal szemben, volt olyan év, hogy több ezer illegálisan árult petárdát foglaltak le a rendőrök. A megelőzést is komolyan  gondolják: ezért már jóval szilveszter előtt rendszeres ellenőrzéseket hajtanak végre a nagyobb áruházak és  forgalmasabb helyek környékén.
- Az utóbbi években gyakran előfordult, hogy ablakon, vagy erkélyen  kidobott petárda a lentebb lévő erkélyek valamelyikén landolt és tüzet okozott, vagy autóra esett és így keletkezett anyagi kár - mondta Nyikos György tűzoltó százados. Szerinte  legjobb, ha az év utolsó napján  - amennyiben van erre lehetőség - olyan helyen állunk meg gépkocsinkkal, ahová nem eshet az épületekről  semmiféle pirotechnikai eszköz. Erkélyeinkről pedig pakoljunk el mindenfajta éghető anyagot.  Nyikos György úgy gondolja,  a megelőzéshez a tűzoltóság többet nem tehet hozzá, a polgároknak kellene nagyobb felelősséggel viselkedniük.

- Európát biztosan, de talán az egész világot a kínaiak látják el pirotechnikai eszközökkel - állítja Fülöp Attila fegyverszakértő. Ezen persze nincs mit csodálkoznia annak, aki tudja: a tűzijáték legalább háromezer éves kínai találmány. Hozzánk az áru elsősorban Szlovákiából érkezik, ahol sokkal liberálisabb az ilyen eszközök forgalmazása, mint nálunk: feketelőport, az egyik alapanyagot például északi szomszédunknál  úgy lehet venni dekára, mint a lisztet.  Attól kezdve pedig már senki nem nézi, hová kerül, hiszen a határok nyitottak. De igen sok petárdát hoznak Ausztriából is. Ezeket az eszközöket  aztán többnyire a honi feketepiacon adják, veszik. 
-  Már a hetvenes években  tudott gyógyszertárban, vagy  más, vegyszert árusító boltokban  beszerezhető anyagokból petárdát készíteni az, aki értett ehhez, a határt pedig csak a fantázia szabja meg - folytatta Fülöp Attila. (A házi laboratóriumban születő petárdák  összetevőinek részletezésétől most szándékosan tekintünk el.)   Rendkívül veszélyes eszköz, aminek hatását  nem szabad lenézni, hiszen hiába  papír a borítás,  ez csalóka lehet, mert a robbanóerő attól még igen nagy. Történt olyan  baleset, hogy valakinek szó szerint leszakadt a fél állkapcsa, amikor bohóckodott, és  a szájába vett egy petárdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!