Belföld

2010.05.22. 11:32

Lendvai Ildikó: készül a Nagy Testvér országa

Lendvai Ildikó szerint jelenleg még szimbolikus törvényhozás folyik, de a háttérben már készül az új ország, a "Nagy Testvér" országa.

MTI


Az MSZP elnöke az új összetételű Országgyűlés első hetét értékelő szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: az új kormánytöbbség átrajzolni készül az állam és az állampolgárok viszonyát, a központi hatalomnak több, az embereknek kevesebb szabadságot, információt engedélyezve.
Központosítási és titkosítási törekvéseket látni az állami vagyongazdálkodás és az önkormányzatok működtetése terén - jelentette ki. Hozzátette, ez még csak az első hét, "nem kell félreverni a harangot, de a vészcsengőt legalább egyszer meg kell nyomni".
 Lendvai Ildikó elmondta: a vagyongazdálkodásról szóló törvényjavaslat értelmében ezután nyilvános pályázat nélkül lehetne privatizálni. Ez, a 2002-ben, az Orbán-kormány hivatali idejének utolsó heteiben magánosított tizenkét állami gazdaság történetét ismerve, rossz emlékeket kelt - fűzte hozzá.
  Arra is kitért, hogy mivel az állami vagyon egy részét a Magyar Fejlesztési Bank alá rendelik, így számos adat banktitokká válhat, s ezzel sérül a nyilvánosság elve. Kifogásolta továbbá, hogy míg eddig minden parlamenti párt delegálhatott képviselőt az állami vagyonkezelő felügyelő bizottságába, ez a lehetőség most megszűnik.
A nyilvánosság korlátozásaként értékelte Lendvai Ildikó azt is, hogy a Fidesz szűkítené a nyilvános vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét.
Az MSZP egyetért az önkormányzati képviselő-testületek létszámának mérséklésével, de Lendvai Ildikó szerint ez csak ürügy, mert a Fidesz egyúttal csökkentené a kompenzációs listán bejutók arányát is. Ezzel a rendszer aránytalanabbá válik, az ellenzék ellenőrző szerepe csökken - hívta fel a figyelmet.
 A szocialista pártelnök úgy véli, alkotmányossági aggályokat is felvet, hogy a tervezett módosítás értelmében az abszolút többséget szerző egyéni jelöltekre adott, az 50 százalék feletti szavazatok ugyancsak a kompenzációs listára kerülhetnek, így "a győztes önmagát kompenzálhatja".
Az indítvány az önkormányzati rendszert a Fidesz pillanatnyi politikai fölényének megfelelően alakítaná át, így a helyhatóságok négy évre a Fidesz központi akaratának gombnyomó intézményeivé válnának - jelentette ki Lendvai Ildikó.
 A népszámlálási törvény tervezett módosítása kapcsán a pártelnök nehezményezte, hogy a kérdezőbiztosok az állampolgárok vallási hovatartozására, egészségi állapotukra és termékenységükre vonatkozó kérdéseket tehetnének fel. Ennek célja - szavai szerint - "a Nagy Testvér hatalmának kiteljesítése".
Mint mondta, egy olyan országban, ahol "a vallás firtatása a '45 előtti vészkorszakokban és a '45 utáni diktatúrákban nem volt következmények nélküli", ez rossz emlékeket ébreszt. Egyetlen statisztikai cél sem ér annyit, hogy az embereknek egy percre félniük kelljen, rossz történelmi asszociációik legyenek - fűzte hozzá.
 Mandur László, az Országgyűlés korábbi alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: szokatlan, hogy a kormánypárti képviselők még a kormányalakítás előtt 39 önálló indítványt nyújtottak be. Hozzátette, hogy az ellenzék nem kapott elegendő időt ezek megismerésére, illetve arra, hogy kialakítsa azokról az álláspontját.
 Példaként említette, hogy a kormányprogram vitája már kedden délután megkezdődik, noha a dokumentum még nem ismert, várhatóan szombat délután hozzák nyilvánosságra az Országgyűlés honlapján. Emlékeztetett, hogy 1994-ben hat, 2002-ben hét, 2006-ban pedig kilenc napjuk volt az ellenzéki képviselőknek a felkészülésre.
Mandur László szerint a Fidesz felfogása azt vetíti előre, hogy az Országgyűlés kirakatparlamentté válik.
 Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó közölte: ha bebizonyosodik, hogy a Wieszt Jánosról, az MSZP XI. kerületi politikusáról napvilágra jutott videofelvétel hiteles, a képviselőnek nincs helye a szocialista pártban.
 A Fidesz helyi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel Wieszt Jánost, miután szerintük a politikus kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amint azt egy titokban készített videofelvétel is tanúsítja.
 "Az MSZP épp elég nagy árat fizetett azért, ami ráfröccsent a korrupció sarából. Nem fizetünk többet egy fillér árat sem. Aki korrupciót követ el, álljon helyt a maga becsületéért, de ne szennyezze be a miénket" - jelentette ki Lendvai Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!