Belföld

2012.04.01. 17:47

Lemond a Semmelweis Egyetem rektora

Budapest - Lemond posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora; Tulassay Tivadar döntését az intézmény honlapján jelentette be vasárnap délután.

MTI

Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt "a megszokott hétköznapjaitól nagyon idegen napokat, heteket átélő" egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, "aki képes lesz az egyetem nyugalmának visszaállítására, és élvezi az ágazati vezetés támogatását".
   
Tulassay Tivadar ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyetem szenátusának csütörtökön hozott döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál államfő kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. Véleménye szerint az egyetem falai közé, akaratuktól függetlenül, "belopakodott a politika". Ugyanakkor kijelentette: a héten az egyetem olyan döntést hozott, amely minden szempontból megfelel a Magyarország egyik legnagyobb hírű, nemzetközi szinten is kivételes elismertségnek örvendő intézményével szemben támasztott elvárásoknak.
   
A döntés fontosságát megalapozza - folytatta -, hogy a Semmelweis Egyetem, de az egész magyar tudományosság mérhető presztízsveszteséget szenvedett el az üggyel kapcsolatban. "Az egyetem döntését a tudományos világ felszabadultan fogadta, ugyanakkor a társadalmi polémia, az ügy politikai értelmezése felerősödött, és az egyetemi határozat politikai és jogi értelmezések kereszttüzébe került" - írta a leköszönő rektor, akinek megbízatása június 30-án járt volna le. Az intézményt 2003 óta vezető Tulassay Tivadar döntéséről hétfőn értesíti Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert.
   
Írásos nyilatkozatát azzal zárta, hogy a hivatali ideje alatt hozott testületi döntések helyesek voltak, azokkal azonosulni tud, előkészítésükért, végrehajtásukért pedig vállalja a felelősséget.
   
Tulassay Tivadar közleménye végén két letölthető dokumentumra hívta fel a figyelmet: az egyik az államfő kisdoktori dolgozatát vizsgáló tényfeltáró bizottság meghívója Schmitt Pál köztársasági elnöknek, a másik pedig a testület jegyzőkönyve a bizottság elnöke és Schmitt Pál közötti találkozóról.
   
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vasárnap délután az MTI megkeresésére azt közölte, Réthelyi Miklós a rektor lemondásának kézhezvételét követően nyilatkozik az ügyben.
   
Az egyetem tényfeltáró bizottságának a disszertációval kapcsolatos jelentését a Semmelweis Egyetem rektora kedden küldte el a nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva olvasatlanul visszaküldte. Ezután foglalt állást az egyetem doktori tanácsa, majd döntött az intézmény szenátusa az államfő 1992-ben a Testnevelési Egyetemen megszerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Az egyetem vezetője a döntést azzal indokolta, hogy az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.
   
Schmitt Pál köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a plágiumügyével összefüggésben, megerősítve pénteki közlését,  kijelentette: "Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta".
   
Március 30-án a Semmelweis Egyetem szenátusa arról is döntött, hogy - ahogyan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és annak oktatásért felelős államtitkársága is - egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak, az egyetem jelenlegi általános rektorhelyettesének rektori pályázatát. Szél Ágoston az elmúlt évtizedekben laborvezetőként, tanszékvezetőként, bizottságok elnökeként, kari vezetőként, valamint a doktori tanács elnökeként is tevékenykedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!