Belföld

2011.05.04. 05:49

Lázár: figyelemelterelés Gyurcsány kérdése Audi-ügyben

Figyelemelterelésnek tartja a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kérdését, amelyet a győri Audi-beruházással kapcsolatban tett fel Orbán Viktor kormányfőnek.

MTI

Gyurcsány Ferenc "Utasította a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt?" című, írásbeli választ igénylő  kérdésével azt szeretné megtudni, milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig.
Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, határozottan figyelemelterelésnek véli a volt miniszterelnök kérdését. Kijelentette: az Audi-beruházással kapcsolatos összes döntés bírta és bírja a kormánypárti képviselőcsoport támogatását.
Mint fogalmazott, a volt kormányfő megszólalásait az utóbbi hetekben egyre nehezebben tudja követni, az a benyomása, "mintha elfáradt volna", és egy kis megállást kellene tartania.
"Vannak állami beruházások, egyről biztosan tudunk, amely kapcsán a magyar igazságszolgáltatásnak és annak egy szervének, a legfőbb ügyészségnek lennének kérdései a volt miniszterelnökhöz" - utalt Lázár János arra, hogy Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért kérte mentelmi jogának felfüggesztését.
A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, arra kérte a fideszes képviselőket, hogy minden szempontot mérlegelve gondolják végig azt, hogy az ország volt miniszterelnökének mentelmi jogát kezdeményezik-e felfüggeszteni.
Előbb-utóbb ugyanakkor tisztázni kell Sukoróval kapcsolatban, hogy ki a felelős a többmilliárdos lopásért - hangsúlyozta.
 Hozzátette azt is, nem tartja "ördögtől valónak", hogy ha a képviselőknek kételyeik vannak, akkor újra megkérdezzék az ügyészséget.
A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Rubovszky György kedden az MTI-nek azt mondta, vannak kételyei azzal az ügyészségi anyaggal kapcsolatban, amely Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyéhez kapcsolódik, és ha a testület tagjai is egyetértenek vele, kiegészítést fog kérni az ügyészségtől. A kormánypárti politikus addig nem kívánt részleteket elárulni aggályairól, amíg nem született döntés arról, hogy nyilvános ülést tartanak-e.

Gyurcsány írásbeli kérdéssel fordult a kormányfőhöz az Audi-beruházás ügyében

Utasította a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt? címmel fordult írásbeli választ igénylő kérdéssel a miniszterelnökhöz Gyurcsány Ferenc az Audi-beruházással kapcsolatban. A volt kormányfő azt szeretné megtudni, milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig.
A szocialista politikus - a Facebook-oldalán is közzétett kérdésében - emlékeztet arra, hogy a nol.hu 2010. december 31-én közölt interjút Tátrai Mikóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi igazgatójával, aki elmondta: "Amíg a sukorói esetben a miniszterelnök szóban kérte fel a vagyonkezelőt a csere - lehetőségek szerinti - lebonyolítására, addig idén nyáron a jelenlegi kormány már írásos utasítást adott az MNV-nek, hogy az Audi által kiszemelt földeket adja a német cég tulajdonába. S ez az árat is tartalmazta."
Mindezek alapján egyebek között arra vár választ Orbán Viktortól Gyurcsány Ferenc, hogy találkozott-e a kormányfő vagy a kormány bármely tagja az Audi Hungária Motor Kft., illetve annak tulajdonosa képviselőivel; készült-e a találkozóról feljegyzés, emlékeztető, jegyzőkönyv vagy hangfelvétel; döntött-e a kabinet arról, hogy a győri beruházáshoz a befektető számára állami földterületek megszerzését teszi lehetővé; illetve utasította-e a kormány vagy annak tagja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt arra, hogy az Audi Hungária Motor Kft. számára állami földterületeket adjon tulajdonba.
Gyurcsány Ferenc utóiratként rögzíti: örül az Audi magyarországi jelenlétének, maga is sokat dolgozott azért, hogy beruházások érkezzenek Győrbe, és helyesen tette az Orbán-kormány, hogy támogatta a beruházást. Kérdései tehát nem az Audi ellen irányulnak, csupán azt szeretné pontosan megérteni, hogy milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig, milyen tárgyalásokat folytatott, milyen vizsgálatok, elemzések támasztották alá döntését - hangsúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!