Belföld

2009.10.19. 12:32

Kormányzati segítséget várnak a hitelek miatt ellehetetlenülő gazdák

FMH - Sok családi gazdálkodó a pénzügyi ellehetetlenülés határára sodródott, már az esedékes hiteltörlesztéseit sem tudja fizetni - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

feol.hu

Az elnök elmondta: most járnak le azok a kölcsönök, amelyeket a családi gazdaságok még az Orbán-kormány idején vettek fel tevékenységük fejlesztésére. 
Összességében mintegy 37 milliárd forintnyi fejlesztési és forgóeszköz-hitelről van szó. A kölcsönökből mintegy 7-8 milliárd forint a hónap végéig lejár, az év végéig pedig további 5-7 milliárd forint visszafizetése válik esedékessé a Magosz adatai szerint.
Jakab István hangsúlyozta, hogy a családi gazdálkodókat nemcsak a gazdasági válság általános hatásai sújtják, hanem az agrár-, főként a gabonapiac pangása is. Az árak igen alacsonyak, a bankok pedig gyakorlatilag nem folyósítanak forrásokat a családi gazdaságok számára - tette hozzá.
Kis Miklós, a Magosz ifjúgazda tagozatának vezetője - aki maga is érintett az ügyben - szerint fizetési haladékra lenne szüksége a gazdálkodóknak, kamattámogatásra és a kölcsönök futamidejének meghosszabbítására. Továbbá - tette hozzá Jakab István - az úgynevezett uniós de minimis, azaz kis összegű kifizetési támogatásra.
A Magosz elnöke szerint a helyzet rendezésére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. által tett megoldási javaslat - amit a Magosz megkeresésére terjesztettek elő - elfogadhatatlan. A 60 százalékos visszafizetés mellett a fennmaradó 40 százalék hitel átütemezéséhez 300 százalékos új fedezet biztosítására lenne szükség a gazdálkodónak. 
Ezért kormányzati segítséget várnak az ügy megoldására. Jakab István úgy fogalmazott: ha ez nem történik meg, akkor nem lehet tudni, hogy az elkeseredett emberek - akiknek egész vagyonát elviszik a bankok - mire lesznek képesek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!