Belföld

2011.09.30. 16:11

Költségvetés - Matolcsy ismertette ezermilliárdos csomagját

A jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz, az egyenleg 1.000 milliárd forinttal javul, a javaslat 1,5 százalékos növekedésre épül, ennél kisebbet is elbír, de 2 százalékos bővülést céloz, recesszióval a kormány nem számol - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Hozzátette: a hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára.

Kifejetette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete jövőre a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére.

A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékról 3,6 százalékára csökken, de így is 1.100 milliárd forint felett lesz.  A beruházások 3 százalékkal nőnek, elsősorban a jelentősen bővülő európai uniós forrásoknak köszönhetően.

Jövőre a munkanélküliségi ráta a legrosszabb esetben is 10-11 százalék között lesz, Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik - sorolta a miniszter.

Azt mondta: 2012 lesz az első év az elmúlt 20 évben amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Lesz nyugdíjemelés az inflációval megegyező mértékű - tette hozzá. A kormány 2.250 milliárd forintos nyugdíjkasszával számol. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány.

Matolcsy György bejelentette, hogy jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg a munkavállalók, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják.

Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja rendszerre történő átállást - tette hozzá.

A félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. A kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre történő átállással.

Matolcsy György elmondta: az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, ahogy az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre sem.  

Kifejtette: 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz a Széll Kálmán-terv, a jövő évi költségvetésben ennél több van, legalább 1000 milliárd forintos egyenlegjavulás. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.

Az adóemelés három területet érint, a tartalékképzést, az egészségügyi kassza egyensúlyát, valamint az arányos, egységes teherviselést, az adóelkerülés megszüntetését.

Mint mondta, az egészségügyi egyensúlyt célozza a munkavállalói járulék 1 százalékos emelése. A baleseti adó bevezetése pedig 27 milliárdos többletbevételt jelent.

A cégautóadó emelése 20 milliárd forintos többletet, a jövedéki adóemelés 42 milliárdos, a társasági adó veszteség elhatárolásának 50 százalékra történő korlátozása 31 milliárdos, a játékadóból szintén 42 milliárdos többletet hoz. Az üzleti ajándék és reprezentációs költségek elszámolása 15 milliárd forintot, a gépjárműszerzés illetékének emelése pedig 6,5 milliárd forint többletet eredményez - mondta a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a kormány olyan új programokat fog hirdetni a következő hónapokban, amelyek segítik a növekedést, példaként említett egy új otthonteremtési programot, amely ismét vissza nem térítendő és kamattámogatást biztosítana a két gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak új lakás építésére vagy vásárlására. Erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő jövőre.

A növekedést segítő programokhoz sorolta a közfoglalkoztatást. Ugyanakkor, kérdésre válaszolva Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy központi közigazgatásból mintegy 5000 főt bocsátanak el, jelentős részük nyugdíj előtt áll. Hozzátette: ez nem direkt létszámleépítés, hanem a párhuzamosságok megszüntetéséből fakad. Hozzátette: járulékkedvezményekkel támogatják, hogy minél több ember kerülhessen az államiból a versenyszférába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!