Belföld

2010.11.19. 05:43

Költségvetés: közel 400 módosító indítvány érkezett

FMH - Összesen 389 módosító indítvány érkezett a 2011-es költségvetés fő számaihoz; ebből csupán 51-et jegyez a kormánytöbbség, egyet pedig a Fidesz és az LMP közösen. A kormánypártok több tételhez plusz forrásként a társaságiadó-bevételt használnák fel.

MTI

Csütörtök estig, az általános vita végéig kellett leadni a jövő évi költségvetéshez benyújtandó "első körös" módosító indítványokat, azokat, amelyek érintik a fő számokat.
A 389 beérkezett indítványból a Fidesz 44-et, a KDNP hármat, a kormánypártok együtt négyet jegyeztek. Egyetlen egy javaslat született kormánypárti-ellenzéki összefogással. Az ellenzéki oldalról a legtöbb indítványt, 157-et az MSZP nyújtott be, a Jobbik 114-et, az LMP pedig 66-ot terjesztett be.

A kormánypártok több rendhagyó indítványt is jegyeznek: a fideszes László József megtizedelné a Költségvetési Tanács forrásait, a 835 milliós támogatásból csupán 10 milliót hagyna a testületnél, a többit pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át.
Lázár János és Rogán Antal közel egy milliárd forinttal emelné - a társaságiadó-bevételekből - az ügyészség forrásait, mert - mint írják javaslatunkban - a nyomozást végző ügyészek és a munkájukat támogató adminisztratív személyzet létszámát összességében 55 fővel kellene növelni. Ugyancsak a társasági adóból származó bevételekből egészítené ki Semjén Zsolt a Katolikus Egyház átadásra nem került ingatlanok utáni járadékát, ez 5,4 milliárd forint.
Kósa Lajos az áfa-bevételekből finanszírozná a debreceni stadion fejlesztését, amelyhez szerinte 1,25 milliárd forintra van szükség ebből a forrásból.
Pósán László a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet rovására emelné a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának előirányzatát.
Révész Máriusz azt javasolja, hogy 300 millió forintot fordítsanak a szomszédos országokba irányuló iskolai tanulmányi kirándulásokra azért, hogy tanulmányai alatt a magyar állam támogatásával minden diák legalább egyszer eljusson a magyarlakta területekre.
Bánki Erik elengedné a Magyar Turizmus Zrt. a központi költségvetéssel szemben, 2010. december 31. napjáig felhalmozott áfa-tartozását.
A Fidesz-LMP közös javaslat pedig 1,36 milliárd forintot adna az iskolai lemorzsolódás csökkentését szolgáló Útravaló programnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!