Belföld

2009.09.23. 11:44

Költők, ha találkoznak - világkongresszus Budapesten

FMH - Acapulco után Budapest ad otthont a 29. alkalommal megrendezendő Költők Világkongresszusának szeptember 27. és október 1. között. A találkozóra több mint száz külföldi költő érkezik - mondta el Turczi István költő, a rendezvény elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

feol.hu

A négynapos konferenciára 25 ország versíróit várják. Turczi István, aki tavaly szerezte meg a rendezés jogát Magyarország számára, felidézte, hogy a Költők Világkongresszusa elnevezésű mozgalom az idén lett 40 éves. 
"Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a magyar költők minél többször találkozhassanak külföldi kollégáikkal" - mondta el az MTI-nek Turczi István, aki kiemelte, hogy a különböző nyelvekre tagozódó szekcióüléseken a költők - így a magyar versírók is - felolvashatják a verseiket. 
"A rendezvény reményeink szerint olyan lesz, mint egy közlekedőedény: a költők megismerhetik egymás munkáit, megbeszélhetnek szakmai kérdéseket, és remélhetőleg néhány magyar kötet külföldön is napvilágot lát majd" - tette hozzá a főszervező, aki kiemelte "a nemzeti nyelvbe zárt irodalomnak" sokkal nehezebb külföldre jutnia, mint a tánc- vagy a képzőművészetnek. 
Turczi István ugyanakkor elmondta: a nálunk vendégeskedő költők munkáiból antológia is készül. "Százötven oldalas kötet lesz, spanyol és angol nyelven jelenik meg. Szinte minden meghívott küldött bele szöveget" - tette hozzá.
    
A rendezvény hivatalosan szeptember 28-án, hétfőn indul a Parnasszus Költészeti Díjak átadásával, de már vasárnap megnyílik a Szép könyv elnevezésű kiállítás. Itt a résztvevő országok által küldött köteteket, valamint öt könyvkiadó (a szlovák MilaniuM Press, a belga Point Editions és a magyar Kossuth Kiadó, a Magyar Napló valamint a Parnasszus Kiadó) könyveit lehet megtekinteni. A Parnasszus Költészeti Díjat három külföldi alkotó fogja megkapni. "Két európai és egy ázsiai költőt fogunk díjazni" - mondta Turczi István. Ekkor adják át a magyar P.E.N. Emlékérmet is. 
A rendezvény kiemelt figyelmet fordít a szlovák költészetre, a kongresszuson részt vesz például Jozef Leikert vagy Milan Richter, aki a felvidéki holokauszt kutatójaként is elismert szakember. Rajtuk kívül számos "sztárköltővel" lehet majd találkozni a négy nap alatt. Turczi István példaként említette a hétfő esti Vers határok nélkül című rendezvényt, amelyen a Petőfi Irodalmi Múzeumban Juhász Ferenc mellett olyan nemzetközi hírességek olvasnak fel, mint például a francia Alain Lance, a svéd Eva Ström, a norvég Knut Odegard vagy a tajvani Yu Hsi.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!