Belföld

2009.11.20. 12:33

Kolompár Orbán nem vallott

Kolompár Orbán roma politikust jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolja az ügyészség - az OCÖ elnöke megtagadta a vallomástételt a per pénteki tárgyalási napján.

MTI

Az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) elnöke azonban bejelentette: a későbbiekben a bíróság rendelkezésére áll.
A roma politikus ellen három különböző eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek első fokú bírósági tárgyalása kezdődött hétfőn.
A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség által emelt vád szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki neki, de azzal nem számolt el és a kár sem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolja az ügyészség.
Kolompár Orbán a per szerdai tárgyalási napján vallomást tett. Akkor azzal érvelt, hogy az általa felvett összeg csupán részbeni ellentételezése volt annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy Miniszterelnöki Hivataltól nyert pályázati támogatás megelőlegezésére.
A bíró szerdán felolvasta Kolompár Orbán ez ügyben tett korábbi vallomásait és felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a vádlott még nem tett említést a kölcsönről.
A pénteki tárgyalási napon, miután a roma politikus megtagadta a további vallomástételt, Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró elmondta: ettől kezdve kérdéseket nem teszünk fel, szembesítésre nem kerül sor, de a vallomástétel megtagadása nem akadálya a per folytatásának.
Kolompár Orbán kérte a bíróságtól: amennyiben a bíróságnak szüksége van valamilyen iratra, azt az ÖCO-tól kérje meg.
A bíróság a bizonyítási eljárást a hatodrendű vádlott kihallgatásával folytatta, aki írásban tett vallomást, szóban csak a személyi körülményeit érintő kérdésekre válaszolt.
A bíróság ezután a Kecskeméti Városi Ügyészség által 2008 decemberében emelt vád tárgyalását kezdte meg. Az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt azért emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen, mert a Kiskunmajsai Roma Érdek-képviseleti Szervezet vezetőjeként valótlan számlákkal igazolt 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást.
A bíróság a harmadrendű vádlottat - Kolompár Orbán feleségét - hallgatta ki, aki szintén megtagadta a vallomástételt. A bíróság felolvasta a vádlott nyomozati szakban tett vallomását.
A bíróság a negyedrendű vádlott kihallgatásával folytatta a bizonyítási eljárást, aki szintén megtagadta a vallomástételt. A vádlott a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezetnél dolgozott, amelynek Kolompár Orbán az elnöke.  
A bíró felolvasta a vádlott nyomozati szakban tett vallomását, melyben elmondta: az érdekképviseleti szervezetben lévő számítógépén szereplő árajánlatokat - amelyek Kolompár Orbán feleségének cége nevében voltak kiállítva - ő készítette az elsőrendű vádlott utasítására.
 "Az árajánlatokon szereplő adatokat Kolompár úrtól kaptam meg" - vallotta a nyomozati szakban, terhelti kihallgatásakor a vádlott. A számlák technikai eszközök beszerzéséről és a helyiségek festéséről voltak kiállítva.
A per november 24-én folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!