Belföld

2010.05.18. 12:58

Kitelepítések Bicskén és a Maroshegyen is (folyamatosan frissítve)

Fejér megye - Csütörtök óta uralja a megye egy részét a víz, korbácsolja az indulatokat és a sok csapadékot a viharos szél. A védekezés folyamatos mindenütt, kedden sem hagy alább.

Fejér Megyei Hírlap

Kitelepítések Bicskén

A felduzzadt, áradó Szent László patak húsz lakóépületet veszélyeztet Bicskén; a 70 centiméter magas vízzel körülvett házakban lakó családokat kedden a Csokonai iskolába telepítették ki. . A Kanizsai utcából már hétfő este ki kellett telepíteni három családot - tette hozzá Tessely Zoltán (Fidesz- KDNP). A polgármester - aki maga is részt vesz a védekezésben - elmondta: a városban három utcában veszélyezteti a víz a lakóépületeket. Részletek itt!

Kritikus a helyzet a település határában húzódó, 28 hektáros Mányi halastórendszernél, az 1-es tó gátja szorul megerősítésre.

KÉPGALÉRIA ITT!

Mintegy kétszázan dolgoznak a gát magasításán. A helyi lakosok segítséget kaptak a vám- és pénzügyőrségtől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól, a bicskei kapitányságtól és a helyi vállalatoktól is.
A helyzet azért kritikus, mert ha átszakadna a gát, a kiömlő víztömeg Bicskén három utcát, a Szent László-patak völgyében pedig három települést veszélyeztetne.

A maroshegyi Székely utcából is kitelepítik a lakókat

Délután két órakor Székesfehérváron rendőrök közreműködésével megkezdik ismét a Székely utca végén lévő lakott hétvégi házakból a kitelepítést. A magasan álló víz miatt a város polgármestere életveszélyesnek minősítette a területet. A kilenc férfi és a négy nő, köztük egy állapotos asszony elszállásolásában a krízisközpont nyújt segítséget. A területről hétfőn este már elszállítottak hét embert, de reggelre visszatértek az ingatlanokra.

A helyszínen a lakóktól megtudtuk, igyekeznek rokonoknál, ismerősöknél szállást találni. Akiknek ez nem sikerül, azoknak a fehérvári krízisközpont felajánlotta, hogy  tíz napig ingyen lakhatnak a  Köfém munkásszállón, vagy a női és férfi hajléktalanszállón találnak nekik helyet. A lakók mellett az állatokat is mentik, az ASKA állatkórházi alapítvány munkatársai kutyákat, kecskéket, és szárnyasokat is kimenekítettek az elárasztott kertekből. A gazdák a helyzet rendeződése után jelentkezhetnek állataikért.


Fehérvárcsurgó-Igari bekötő továbbra is le van zárva. Lakóházakat sehol sem fenyeget a víz.

Legfrissebb déli információink szerint a mányi halastónál átbukott a víz a nyúlgáton. A helyszínre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is erőket küld. A nagy mennyiségű víz a tőle nem messze lévő Szent László-patakba folyik, de ez sem bírja a terhelést és az alatta lévő házakat veszélyezteti. A helyszínen lévők elmondása szerint a két-három kilométerre lévő házakba folyik be a víz. Rajtuk kívül a bicskei rendőrségtől érkeznek segíteni a védekezésben.

A jó hír az, hogy Bodajk kedden dél körül fél pályán már megközelíthető a 81-es út felől, az eddig elzárt Balinkára pedig Mecsér felől lehet eljutni. Bodajk irányából azonban továbbra sem lehet behajtani.

Bakonycsernyén a gátak maradnak - kedden javult a helyzet

Bakonycsernyén kedden hajnali háromnegyed háromtól már csak a figyelők voltak a gátakon. Nyugodt volt a Gaja. Kedden hajnalra a legnagyobb veszély elmúlt a településen élők feje fölül,  megnyugodott a Gaja, a vízszint jelentősen leapadt.  Turi Balázs  polgármester  kedden még konzultált jásdi kollégájával, arról tájékozódott, milyen  arrafelé a helyzet. Az eső reggel még szakadt,  később kegyesebb volt, már csak csöpörgött, ez a mennyiség talán nem emeli a vízszintet.  A kedd délutáni védelmi megbeszélésen elhatározták, továbbra  is figyelik a gátak állapotát, nem nyúlnak a  homokzsákokhoz, nem tudható előre, hogy  lesz-e vízszintemelkedés. Egy kisebb híddal van gondjuk, kénytelenek voltak lezárni, így néhány tulajdonos  nem tudja kocsival megközelíteni az otthonát. A híd átépítéséről később döntenek.  A faluban keletkezett egyéb károk mértékéről még nincs teljes felmérésük, tette hozzá a polgármester. A költségvetésük mínuszban van, az 1,2 millió forint valószínűleg nem lesz elegendő a károk helyreállítására. A kiköltöztetett családok biztonságban vannak,  egy idősebb lakót a gyerekei vettek magukhoz, megrepedt a háza fala. Több melléképület összeomlott,  de  a legnagyobb kárt a partfal szenvedte.

Javult a helyzet a délelőtt folyamán az ország vasúthálózatán, de még mindig vannak olyan vonalak, ahol vonatpótló buszok szállítják az utasokat, több vonalon pedig sebességkorlátozás van még érvényben. Déli helyzetkép itt!

Forgalomkorlátozások délben - részletek itt!

Forgalomkorlátozások délben - részletek itt!

A vasúti közlekedésben kedden is fennakadást okoz a viharos időjárás, a vonatkésések, kimaradások Fejér megyét szintén érintik. Ide kattintva tájékozódhat a részletekről!

Fejér megyében ugyan a rendőrségi tájékoztatás szerint keddre virradó éjszaka apadni kezdett a Gaja vize, a készültség továbbra is fennáll. Balinkán a helyzet kritikus, a települést az ár elzárta a külvilág felől. Bakonycsernyén késő éjszakába nyúltak a védekezési munkálatok. Részletek itt!
Az ár Bodajkot és Fehérvárcsurgót is veszélyeztetni, Fehérvárcsurgón pedig a kidőlt fák is gondot okoztak. Egy hatalmas darab a Tölgyfa vendéglő tetejére zuhant, eltávolításában a helyi önkéntes tűzoltók segítettek.

 

OLDALTÖRÉS: Bakonycsernye sáros víz alatt - napok óta küzdenek az árral

OLDALTÖRÉS: Bakonycsernye sáros víz alatt - napok óta küzdenek az árral

- Ne menjenek le a bodajki útra, onnan nem lehet átjönni Bakonycsernyére, Balinka is teljesen elzárt a külvilágtól - Szentes László, a megyei védelmi iroda vezetője így adott útbaigazítást hétfőn délelőtt, amikor Bakonycsernyére igyekeztünk. Nem mondom, hogy a móri, a 81-es simább útviszonyokkal fogadott, de legalább lehetett rajta közlekedni. Gyakoroltuk a vakvezetést, amikor egy nagyobb, szembejövő teherautó zuhanyozta a szélvédőt. Csernye felé már alig volt szembeforgalom, viszont annál több vízátfolyás az úton, néhol igencsak lassítani kellett, hogy a sártengeren ne csússzon be a kocsi az árokba. A helyzetünk ideális volt ahhoz képes, ami Bakonycsernyén fogadott bennünket. A szélső házból ki kellett telepíteni a lakókat.

 - A Müller-házról van szó, teljesen körbevette a víz, pedig sok homokzsákot raktak le a tűzoltók, a büntetés-végrehajtástól érkezett munkások - Turi Balázs polgármester a védelmi bizottsági déli ülésén arról számolt be, hogy Mór felől három ingatlan van a legnagyobb bajban. A Müller-házat megnézte egy szakértő, ha a lakóház épen is maradna, a pajta nagyon rossz állapotban van, az dőlhetne rá a lakóingatlanra. Bajok vannak az Ifjúság, a Petőfi és a Rózsa utcákban is. Még zsák kell, tette hozzá a polgármester.

- Hozzuk a zsákokat - ezt már Fülep Zoltán megyei katasztrófavédelmi igazgató tette hozzá talpig vízhatlan ruhában, de ezt nem mondhatta el mindenki magáról, sűrűn kellett ruhát váltani, hiszen folyamatosan esett az eső, már lassan három napja.  A katasztrófavédelmi alezredes sorolta, hányan dolgoztak a végeken. Majd ötezer zsákot raktak le az ülés idejéig, de még érkezett hozzá hatezer. A büntetés-végrehajtástól, a sárbogárdi tűzoltóktól is érkezett két csapat segítő, és az igazgatóságtól tizennégyen váltották egymást. Czachesz Gábor, a Vértesaljai Vízitársulat igazgatója ilyen kitartó esőre, 48 óra alatt lezúduló csapadékra nem emlékszik, ahogy a súri vízfolyás, a Gaja kiöntésére sem.

Az alábbi videófelvétel Bakonycsernyén készült, a Dunaújvárosi Tűzoltóság segítségnyújtása közben.

A polgármesteri hivatalnál találkoztunk Boros Lajossal, róla kiderült, lassan három napja talpon van, hétfőn hajnali háromkor került ágyba.

- Itt nőttem föl, itt születtem, amikor katona voltam, nem tudtam hazajönni, akkor is nagy volt a baj. Most kiveszem a részem belőle.

Azt is hozzátette, hogy meg kell nézni, mi minden akadályozza a Gajában a víz lefolyását. Emiatt mérges, de igen fáradt is, több köbméter fát vittek be az erdészethez, amiket a szél kidöntött, letartolt, ott is katasztrófa van, mondta. Közben a jegyző asszony elmondta, hogy a Fecskeházban van két üres önkormányzati lakás, szoba, konyha, fürdőszoba, egyelőre oda költöztetik a kitelepített embereket. Később, ha szükséges lesz, nyitják a tornatermet, a Béke telepi klubhelyiséget és a művelődési házat. Az is elhangzott, hogy az emberek déltájt kaptak meleg ebédet, folyamatosan teáznak, odakint nemcsak az eső esett szakadatlan, hanem a szél vörösre marta a kesztyű nélküli kezeket. Benézünk az egyik faluvégi házba.

 - A kazánház teljesen elázott - mondta talpig beburkolózva Szvitek Barnabás, akinek az udvara vízben áll, de a házát nem veszélyezteti a sárga folyam. - Vasárnap mintha csendesedett volna vihar, de azóta is esik. A Gaja ki szokott száradni, most meg kell nézni!

- Az elvezető árkokat takarítani kell - fogalmazott Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Az alaptétel, amihez minden igazítandó: 50-80 milliméter csapadék hullott az elmúlt napokban, noha az erre az időszakra jegyzett havi átlag összesen 80-90 milliméter. A szakember természetesen elmondta, hogy minden a megelőzéssel kezdődik: rendszeresen tisztítani kell a felszíni vízelvező árkokat és az átereszeket, az akadályokat el kell távolítani. Ezt a munkát alapvetően a településeken a helyhatóságoknak kell irányítaniuk. Ami a jelenlegi jogszabályi környezetben egyébként nem kötelező, de elvárható, mivel ez mindenkinek jól felfogott érdeke. A kritikus pont a rendszerben az áteresz átmérőjének nagysága. Külön figyelmet igényel, ha az árkok, szakaszok közötti átereszek kocsibehajtóként is szolgálnak, mivel itt lényegesen nagyobb a terhelés. Egy ilyen - mint a mostani - esős időszakban a föld gyorsabban átázik, az áteresz hamarabb összerogyhat és eltömődhet. Csernyén nem látszott, hogy az árkokkal lenne gond, viszont azokban is hömpölygött, átcsapott az úton a sáros folyam.

OLDALTÖRÉS: Mellőzzek a katasztrófaturizmust!

OLDALTÖRÉS: Mellőzzek a katasztrófaturizmust!

Mellőzzék a katasztrófaturizmust!

A károk felmérése várat magára, amíg a védekezés a legnagyobb gondja az érintetteknek. Viszont nem árt tudni, hogy a károsultaknak mit kell tenniük. Az Aegon számításai szerint az elmúlt hét végén keletkezett ingatlankár végső összege csak ennél a társaságnál elérheti a négymilliárd forintot. A cég kárszakértőket csoportosít át az ország más térségeiből a legkritikusabb területekre, illetve meghosszabította telefonos ügyfélszolgálatának félfogadási idejét is. A károk elhárításához, illetve a továbbiak felméréséhez a szemle előtt hozzá lehet fogni, a törmelékeket meg kell őrizni, fényképet, videofelvételt is elfogad a biztosító a kárbejelentés alapjául. A többi biztosítónál is égnek a telefonvonalak. Hangyási István, a Katasztrófaturisták mindig vannak. Őket figyelmezteti nyomatékosan Kisteleki Péter, a Vadex vezérigazgatója, aki a következőket mondta:

- A Gaja vízgyűjtő területén teljes mértékben felázott a talaj, rendkívüli a veszély. A Gajaszurdokban, amely kedvelt kirándulóhely, száz méter szélesen hömpölyög a víz, elvitte a vadaskert kerítését, az ismert Ádám-Éva fa nem látszik ki a vízből. Tegnap bejáráson voltunk a kollégáimmal, megítélésünk szerint akár tízezer köbméter fa is kidőlt. A sárpentelei parkerdő szintén életveszélyes: fordulnak ki a földből a hatalmas tölgyfák. Talán csütörtökön tudunk a károkról beszélni.

A Velencei-tóból már vasárnap megkezdték a víz leeresztését, pontosabban apasztását. Másodpercenként 1500 liter vizet indítanak útnak más irányba, hogy a magas vízállás ne veszélyeztesse a környéket.

Délután öt óra tájban visszatértünk Bakonycsernyére, ahol a telepölés apraja-nagyja, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgárőrség is segített azoknak, akiknek a kiöntött Gaja-patak miatt veszélybe került a háza. Megfeszített munka a hideg vízben, s csupán fél óra melegedés, az árvíz ellen védekezőknek ebben van részük. Összefogással menthetjük csak meg a vagyonunkat! - mondja több helybéli fiatalember, akik közül Boros Tamást kettős természeti csapás érte. A férfi Londonban dolgozik, de az izlandi vulkánkitörés miatt eddig nem tudott elrepülni, helyette a vízzel harcol, s rendületlenül hordja a homokzsákokat.

- A barátom bátyjának a házánál rakodjuk a zsákokat - kezdte mesélni a történteket Tamás. - Rengeteget köszönhetünk a tűzoltóknak, akik megmutatták, hogyan kell elhelyezni a homokzsákokat, nem volt gyakorlatunk, szerencsére, de most már nagyon stabil falat építünk - folytatta rakodás közben a fiatalember. Váltásban dolgoztak, azonban Tamás és a barátai szinte semmit sem pihentek. - Hétfőn hajnali kettőkor fejeztük be a munkát, de már ötkor visszamentem a gátra, megnéztem, hogyan áll a víz. Mindenki elfáradt, de folytatjuk, úgy hallottuk, most jön egy újabb árhullám - tette hozzá a férfi, aki ment s tette a dolgát, amíg el nem fogyott az odakészített homokzsák.

- Le a kalappal mindenki előtt - mondta a délutáni védelmi bizottsági ülés után Turi Balázs polgármester. - A helyiek és a segítségül érkezők is nagyon sokat és jól dolgoztak, most úgy tűnt, hogy van egy szusszanásnyi idő. A hivatalban 24 órás ügyeletet tartanak a kolléganők, én is bent vagyok. A rendőrségtől érkezett tíz ember, ők figyelik a vizet, riasztanak, ha baj van. Végül a Müller-házban saját felelősségükre - nem örültem neki - bent maradtak a lakók, de kaptak kulcsot a Fecskeházhoz, ha baj van, fogják a holmijukat, és átmennek. Egy családot már beköltöztettünk, ők az esetleges partfalomlás miatt voltak veszélyben. A móri tavak egyelőre nyugodtak, de sajnos rossz hírem is van. Beszéltem a jásdi polgármesterrel, tőlük jön a Gaja, de náluk már 1,5 méteres a vízszintemelkedés. Mifelénk terebélyesebb a patak, de ha az a vízmennyiség elindul, nem is tudom, mi lesz! Van még 40-45 köbméter homokunk, négyezer zsákunk, és talán erőnk is. Szinte ugyanazokat az arcokat látom a gátaknál. Ma kicsit pihentek, elmentek dolgozni, de jönnek, ha szükség van rájuk. A károkról még nem érdemes beszélni, a vis major keretben bízunk, de ha a támogatási arány marad, nem lesz könnyű dolgunk. Elkülönítettünk egymillió-kétszázezer forintot vízkárokra, ki lehet számolni, hogy mire lesz elég, de egyelőre a falu, a házaink megvédése a nagyobb feladatunk.

 

- Le a kalappal mindenki előtt - mondta a délutáni védelmi bizottsági ülés után Turi Balázs polgármester. - A helyiek és a segítségül érkezők is nagyon sokat és jól dolgoztak, most úgy tűnt, hogy van egy szusszanásnyi idő. A hivatalban 24 órás ügyeletet tartanak a kolléganők, én is bent vagyok. A rendőrségtől érkezett tíz ember, ők figyelik a vizet, riasztanak, ha baj van. Végül a Müller-házban saját felelősségükre - nem örültem neki - bent maradtak a lakók, de kaptak kulcsot a Fecskeházhoz, ha baj van, fogják a holmijukat, és átmennek. Egy családot már beköltöztettünk, ők az esetleges partfalomlás miatt voltak veszélyben. A móri tavak egyelőre nyugodtak, de sajnos rossz hírem is van. Beszéltem a jásdi polgármesterrel, tőlük jön a Gaja, de náluk már 1,5 méteres a vízszintemelkedés. Mifelénk terebélyesebb a patak, de ha az a vízmennyiség elindul, nem is tudom, mi lesz! Van még 40-45 köbméter homokunk, négyezer zsákunk, és talán erőnk is. Szinte ugyanazokat az arcokat látom a gátaknál. Ma kicsit pihentek, elmentek dolgozni, de jönnek, ha szükség van rájuk. A károkról még nem érdemes beszélni, a vis major keretben bízunk, de ha a támogatási arány marad, nem lesz könnyű dolgunk. Elkülönítettünk egymillió-kétszázezer forintot vízkárokra, ki lehet számolni, hogy mire lesz elég, de egyelőre a falu, a házaink megvédése a nagyobb feladatunk.

 

- Le a kalappal mindenki előtt - mondta a délutáni védelmi bizottsági ülés után Turi Balázs polgármester. - A helyiek és a segítségül érkezők is nagyon sokat és jól dolgoztak, most úgy tűnt, hogy van egy szusszanásnyi idő. A hivatalban 24 órás ügyeletet tartanak a kolléganők, én is bent vagyok. A rendőrségtől érkezett tíz ember, ők figyelik a vizet, riasztanak, ha baj van. Végül a Müller-házban saját felelősségükre - nem örültem neki - bent maradtak a lakók, de kaptak kulcsot a Fecskeházhoz, ha baj van, fogják a holmijukat, és átmennek. Egy családot már beköltöztettünk, ők az esetleges partfalomlás miatt voltak veszélyben. A móri tavak egyelőre nyugodtak, de sajnos rossz hírem is van. Beszéltem a jásdi polgármesterrel, tőlük jön a Gaja, de náluk már 1,5 méteres a vízszintemelkedés. Mifelénk terebélyesebb a patak, de ha az a vízmennyiség elindul, nem is tudom, mi lesz! Van még 40-45 köbméter homokunk, négyezer zsákunk, és talán erőnk is. Szinte ugyanazokat az arcokat látom a gátaknál. Ma kicsit pihentek, elmentek dolgozni, de jönnek, ha szükség van rájuk. A károkról még nem érdemes beszélni, a vis major keretben bízunk, de ha a támogatási arány marad, nem lesz könnyű dolgunk. Elkülönítettünk egymillió-kétszázezer forintot vízkárokra, ki lehet számolni, hogy mire lesz elég, de egyelőre a falu, a házaink megvédése a nagyobb feladatunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!