Belföld

2010.02.01. 13:33

Kiss Péter: a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok

Április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok; a kormány a törlesztőrészleteket fizetni nem tudó adósokon segítene - jelentette be a kormány döntését Kiss Péter.

MTI

A társadalompolitikai miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón azt is elmondta, hogy a tilalom keddtől lép életbe.
Kiss Péter azt mondta: számos intézkedést hoztak már az ügyben, de véleménye szerint most egy olyan újabb kiskaput csuknak be, amely a végrehajtáson kívüli értékesítés lehetőségét is felfüggeszti erre az időszakra.
Erre az intézkedésre azért volt szükség, hogy akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteiket, azok ne a téli hidegben veszítsék el az otthonukat - közölte.
Azt mondta, az e tárgyban hozott legutóbbi törvénymódosítás arról szólt, hogy december 1-je és március 1-je között nem lehet senkit kilakoltatni, de az nem vonatkozott a lakáshitel-szerződésekben rögzített feltételekkel történő árverezésekre.
Kitért arra is, hogy január 1-jétől olyan szerződést sem lehet kötni, amely az "árverezésen kívüli megoldással" ilyen nehéz helyzetbe hozná a lakástulajdonosokat.
A kormány álláspontját ismertetve úgy fogalmazott, hogy a hiteleket mindenkinek törleszteni kell, de hangsúlyozta, hogy emellett a bajbajutottaknak is segítséget kell nyújtani.
Utalt arra is, hogy az önkormányzatoknak elővásárlási jogot biztosítottak, hogy úgy vásárolhassák fel a bajbajutottak lakásait, hogy az ott lakó családok egy szerény lakbérért az otthonukban maradhassanak.
Kitért arra is, hogy ha az adós kéri, akkor a korábbi harminc napon túl további hatvan nappal meghosszabbítható az az időtartam, ameddig nem kell elhagynia a lakást. Megjegyezte, hogy lehetőség van elektronikus APEH-árverésre is, amely széles körű átláthatóságot biztosít.
Arra a kérdésre, hogy kapnak-e kompenzációt azok a társaságok,amelyeknek "pénzük áll" ezekben az ingatlanokban, azt mondta, a döntés erről nem szól, mert jelenleg az a társadalmi szolidaritás rangsorol, amelynek működnie kell egy ilyen helyzetben. Hozzátette, hogy egy sor életbe lépő intézkedés alakítja ki a transzparens kereteket.
Más témában, a választási részvételtől való visszalépésre felszólított Hagyó Miklós kapcsán, kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az MSZP budapesti elnökségének döntése megfelel az országos pártvezetés álláspontjának is.
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető szombaton közölte: arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy a zord időjárásra való tekintettel akadályozzák meg a kilakoltatásokat, és jogszabályi erővel tiltsák meg az árveréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!