Belföld

2009.12.01. 15:11

Kevesebb juthat lakástámogatásra

FMH - Az idei összeghez képest negyedével kevesebb pénz jut jövőre lakástámogatásokra. A tervezett összeg 147 milliárd 257 millió forint.

MTI

A parlament által hétfőn elfogadott jövő évi költségvetésben a tervezett összeg 147 milliárd 257 millió forint erre a célra.
Sem a törvény, sem a benyújtáskori változathoz fűzött indoklás nem tartalmazza a bő 147 milliárd forint részletezését. Az indoklás mindössze annyit mond, hogy az összeg magában foglalja az idei ősztől újra indított támogatást, vagyis azt, hogy a 35 év alatti fiatalok és a 45 év alatti többgyermekes családok továbbra is kapnak a lakáshiteleikhez támogatást. Emellett a támogatás magába foglalja a korábbi évek kamattámogatásaiból mostanra jutó részt, valamint a még abból az időből járó adókedvezményt is.
Az idei lakástámogatás 205 milliárd 532 millió forint, ez csökken jövőre 147 milliárd 257 millió forintra. A támogatás a Miniszterelnökség fejezetben jelent és jelenik meg.
A Miniszterelnökség fejezet tartalmazza a lakóépületek és környezetük felújítására fordítható összeget. Ez idénre 7,9 milliárd forint volt, ez növekszik jövőre 11 milliárdra. A lakbértámogatás minkét évre 24 millió forint.
A Pénzügyminisztérium fejezet is tartalmaz két tételt, amely kapcsolódik a lakástámogatáshoz. A közszférában dolgozók lakáshiteleiért vállat kezességből eredő fizetési kötelezettségre 350 millió, míg a Fészekrakó programhoz vállalt kezességre 400 millió forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés. Az idei előirányzat mindkét soron 400-400 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!