Belföld

2011.04.15. 14:36

KDNP: II. János Pál pápa a szelídség hangján szólt, és a történelem őt igazolta

II. János Pál pápa kommunizmus elleni küzdelemben játszott szerepét emelte ki a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az egykori egyházfőről közelgő boldoggá avatása alkalmából pénteken a fővárosban rendezett konferencián.

MTI

Rétvári Bence felidézve a korábbi pápa személyiségét azt mondta: a hetvenes évek végének és a nyolcvanas éveknek három igazán nagyformátumú politikusa, államférfija és személyisége volt: II. János Pál pápa, Ronald Reagan egykori amerikai elnök és Margaret Thatcher korábbi brit kormányfő.
Ők hárman "uralták a világpolitikát" - mondta, hozzátéve: felismerték, hogy a kommunizmus ellen küzdeni kell, és küzdeni kell azért, hogy ne csak a vallásszabadságot, de az általános szabadságot is biztosítani lehessen Közép-Európa népeinek. Más eszközökkel küzdöttek, II.János Pál mindig a szelídség hangján szólt, és a történelem őt igazolta - mutatott rá Rétvári Bence, aki szerint az a tanulság, hogy nem feltétlenül a leghangosabbnak lesz igaza.
 A KDNP alelnöke a fiatalok pápájának nevezte II. János Pál pápát, aki - mint mondta - sikeresen tudta megszólítani ezt a korosztályt. Olyan mérce, olyan tiszta személyiség volt, akire mindenki felnézhet - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.
Újbuda országgyűlési képviselője kitért még arra, hogy az egyház is számos újítást köszönhet a pápának, így az új egységes egyházi törvénykönyvet, számtalan enciklikát, az egyház belső megújítását.
Dékány Sixtus zirci apát úgy fogalmazott: II. János Pál pápából erő áradt, ugyanakkor szerény volt. Embersége, elfogadó szeretete maradandó emlék marad - fűzte hozzá, és azt kívánta, hogy mindenki merítsen erőt a pápa hitéből, "keressük és járjuk azt az utat, amit II. János Pál pápa mutatott".
II. János Pál pápa (Karol Wojtyla) 1978-ban kezdte meg egyházfői szolgálatait, boldoggá avatási eljárása alig két hónappal 2005. április 2-án bekövetkezett halála után kezdődött.
Utóda, XVI. Benedek a kánonjogot félretéve engedélyezte ezt a rövid határidőt, hogy a lengyel pápa temetésén tapasztalt imádatnak és követelésnek eleget tegyen. A boldoggá avatás a szentté avatás előtti utolsó állomás. Ahhoz, hogy valakit szentté nyilvánítsanak, két, a személyéhez köthető csoda kell.
A boldoggá avatási szertartást május 1-én tartják Rómában, az ez alkalomból szervezett többnapos ünnepségekre összesen mintegy egymillió embert várnak. Az MTI értesülései szerint Magyarországot is magas szintű delegáció képviseli Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével.
Magyarországon márciusban a KDNP II. János Pál pápa posztumusz budapesti díszpolgárrá avatását, valamint méltó közterület elnevezését kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!