Belföld

2010.12.06. 16:19

KDNP: az alkotmány a magzatnak is adja meg az emberi életnek járó védelmet!

A Kereszténydemokrata Néppártnak (KDNP) az a törekvése, hogy az alkotmány azt a védelmet adja meg a magzatnak - hasonlóan a német alaptörvényhez - ami az emberi életet is megilleti.

MTI

A kisebbik kormánypárt sajtóirodája az MSZP hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva idézte az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alkotmányos alapértékek munkacsoportja anyagát. Az anyag készítői különösen fontos, alapvető kérdésnek tartották az emberi élet legteljesebb védelmét; az  
ember fogalmát, "fogantatástól halálig" meghatározással vennék fel.
A részkoncepciót októberben az MTI akkori információi szerint ellenszavazat nélkül hagyták jóvá, az LMP-s Schiffer András tartózkodott, a szocialista Hiller István pedig nem volt jelen az elfogadásnál.  
A KDNP sajtóirodája kiemelte: az alkotmányban történő, a magzat védelmét célzó megfogalmazás nyilvánvalóan nem zárja ki feltétlenül az abortuszt. Ezt a kérdést Magyarországon a magzatvédelmi törvény szabályozza, ami nem ugyanaz, mint az alkotmány - hangsúlyozták.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja a Baloldali Feminista Hálózat tagjaival és Szanyi Tibor országgyűlési képviselővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz alkotmánykoncepciójából pontosan nem derül ki, hogy szándékuk szerint van-e különbség a magzati élethez való jog és a megszületett emberi élethez való jog között. Hozzátette: KDNP-s politikusok nyilatkozataiból viszont arra lehet következtetni, hogy a kettő közé egyenlőségjelet kívánnak tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!