Belföld

2012.06.22. 22:02

Június 23. - Mi történt ezen a napon?

Június 23. Zoltán névnapja, az év 175. napja a Gergely-naptár szerint.

feol.hu

Zoltán török eredetű, régi magyar személynév. Változata a Szultán, női alakja a Szultána, illetve a Zoltána. Jelentése: fejedelem. Árpád vezér negyedik fia volt Zolta vagy Zoltán; a IX-X. század fordulóján élt, és Anonymus szerint Árpád őt tette örökösévé. Kodály Zoltán a XX. századi zene kimagasló személyisége, az MTA tagja, Kossuth-díjas tudós, pedagógus és zeneszerző volt; ő hívta fel Bartók Béla figyelmét a magyar népdalra. Munkája Közép-Európában korszakos jelentőségű lett, életműve a zeneművészet szinte minden ágára kiterjedt. A száz éve született Várkonyi Zoltán, a magyar színháztörténet és filmművészet kiemelkedő alakja, akinek Egri csillagok című filmje, valamint Jókai-adaptációi máig szerepelnek a televízió műsorában.

Június 23-án történt: 1606-ban kötötte meg a bécsi békét II. Rudolf német-római császár (I. Rudolf néven magyar király) és Bocskai István erdélyi fejedelem. 1894-ben Párizsban megalakult a Sorbonne-on a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Magyarország tagságával. 1915-ben az első világháborúban az első isonzói csata kezdete, az olasz hadsereg támadásával szemben az Osztrák–Magyar Monarchia sikeresen védekezett. 1940-ben Hitler látogatást tett a német csapatok által megszállt Párizsban. 1941-ben Szlovákia csatlakozott a Szovjetunió elleni hadjárathoz. 1961-ben életbe lépett a nemzetközi Antarktisz-egyezmény, amely kikötötte a kontinens semlegességét.7

Június 23-án született: 1947-ben Bryan Brown ausztrál színész, 1956-ban Kenéz György olimpiai bajnok vízilabdázó, 1957-ben Frances McDormand amerikai színésznő, Oscar-díjas („Fargo”), 1972-ben Zinédine Zidane francia-algériai válogatott labdarúgó, 1972-ben Selma Blair amerikai színésznő, 1982-ben Joona Puhakka finn műugró, 1984-ben Duffy (sz. Aimé Ann Duffy) Grammy-díjas walesi énekesnő, dalszerző.

Június 23-án hunyt el: 1952-ben Berty László olimpiai bajnok magyar vívó, 1970-ben Fekete István magyar író, költő, iparművész, 1995-ben Dr. Jonas Edward Salk, a gyermekbénulás (paralízis) elleni vakcina kidolgozója, 2011-ben Peter Falk amerikai színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!