Belföld

2009.09.28. 12:14

Jövedelempótló támogatás fiatal gazdálkodóknak

Ismét igényelhetnek jövedelempótló támogatást a fiatal mezőgazdasági termelők munkájuk megkezdéséhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) - tájékoztatta Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke az MTI-t hétfőn.

feol.hu

A támogatással a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítását, a birtokstruktúra átalakítását akarják előmozdítani, valamint a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartását.
Az elnyerhető támogatás összege a működtetési időszakban vállalt üzemméret nagyságától függően 20, 30, vagy 40 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet.
A támogatási kérelmet az idén szeptember 15. és október 15. között lehet benyújtani a hivatal honlapján közzétett formanyomtatványon, postán elküldve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes megyei kirendeltségeihez.
A támogatást a kérelmező akkor veheti fel, ha kérelem benyújtásának időpontjában már elmúlt 18 éves, de a 40-dik életévét még nem töltötte be. A feltétel az is, hogy a pályázó mint a mezőgazdasági üzem vezetője első alkalommal kezdjen gazdálkodni, rendelkezzen az előírt végzettséggel. A jelentkezőnek gazdasága fejlesztésére vonatkozó üzleti és pénzügyi tervvel is rendelkeznie kell.  
Nem jár támogatás abban az esetben, ha a fiatal gazdálkodó a kérelem benyújtása előtt már igényelt agrár- vagy vidékfejlesztési célra fordítható pénzt az MVH-nál. Az ezzel kapcsolatos a támogatást szabályozó rendelet külön megnevezi azokat az eseteket, amelyeknél ez a kizáró ok nem áll fent.
Így a támogatás alapjául szolgáló mezőgazdasági üzemet a támogatásra jogosult fiatal gazda csak személyesen vezetheti, a támogatási összeg 90 százalékára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásától egészen a működtetési időszak végéig.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!