Belföld

2009.07.02. 12:31

Jogerősen elítélték rágalmazásért a volt dombóvári polgármestert

Rágalmazás vétségében bűnösnek mondta ki és másodfokon, jogerősen százezer forint pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a Tolna Megyei Bíróság Szabó Lorándot, Dombóvár volt szocialista polgármesterét.

feol.hu

A megyei bíróság ezzel helybenhagyta a Dombóvári Városi Bíróság március 17-én hozott első fokú határozatát.
A tényállás szerint Szabó Loránd 2008. november 28-án képviselő-testületi ülésen azt állította, hogy Naszvadi Balázs fideszes önkormányzati képviselő korábban a Dombóvár környéki önkormányzati társulás vezetőjeként tizenhat önkormányzatnak hatmillió forintos kárt okozott, és ezt bíróság is megállapította. A Tolna megyei város polgármestere ezt az állítást interneten is közzétette.
Az ítélet szerint az állítás alkalmas a képviselő becsületének csorbítására. Az állítás valótlansága abban nyilvánult meg, hogy a bíróság nem állapított meg szándékos károkozást a magánvádló Naszvadi Balázs részéről - mondta ki a bíróság.
Az ügy előzménye az volt, hogy Naszvadi vezetése alatt a társulás olyan szerződésre fizetett ki 2,3 millió forintot egy pályázatíró cégnek, amely hiányosan teljesült. A társulásnak ezzel összefüggésben 2,9 millió forintos regionális támogatást és 800 ezer forint kamatot kellett visszafizetnie. A bíróság ez utóbbi megfizetésére kötelezte Naszvadi Balázst.
Szabó Loránd a tárgyaláson továbbra is valósnak mondta a károkozás tényét, és kijelentette: nem követett el rágalmazást. A szocialista politikus június 17-én indoklás nélkül lemondott polgármesteri tisztségéről. A tárgyalóteremben azt mondta: ennek az ügynek a hatására döntött így.
A volt polgármester ellen vádemelési javaslatot tett a rendőrség vesztegetés miatt. A gyanú szerint Szabó Loránd az első fokú ítéletet követően kétmillió forintot adott át Naszvadi Balázsnak azért, hogy álljon el a most lezárult rágalmazási pertől.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!