Belföld

2010.06.03. 12:57

Jobbikos politikusok letakarták Károlyi Mihály szobrát

Jobbikos politikusok néhány percre - egy fekete lepellel - jelképesen "eltűntették" Károlyi Mihály szobrát a Parlament melletti téren; végső céljuk a szobor végleges száműzése a közterületről. Az MSZP tiltakozik.

MTI

Czeglédi János, a Jobbik budapesti elnöke a szobor letakarása előtt újságíróknak elmondta: a Parlament tőszomszédságában nem lehet helye egy olyan ember szobrának, aki nagy szerepet játszott a trianoni területcsonkításban és a nagyhatalmak terrordiktátumának sikerében.
Mint mondta, a Jobbik, mint a "nemzeti lelkiismeret képviselőjeként is fellépő politikai erő" azon lesz, hogy száműzze a közterületekről azokat a mementókat, amelyek a magyar nép sorstragédiáját előidéző embereket, politikai személyiségeket ábrázolnak.
Czeglédi János úgy fogalmazott, "Károlyi Mihály dicstelen és magyargyűlölő tevékenysége hozzájárult a Tanácsköztársaság hírhedté vált magyarellenes progromrendszerének 133 napig tartó véres rémuralmához is".
Hegedűs Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, a trianoni békediktátumot Károlyinak "köszönheti" az ország. Van-e még egy olyan ország, amely saját nemzetrontójának emel szobrot az ország háza mellett? - tette fel a kérdést, egyben közölte, kezdeményezni fogják, hogy a szobor véglegesen eltűnjön a térről és a budatétényi szoborparkban kapjon méltó elhelyezést. A Károlyi-szobor eltávolítását mind a parlamentben, mind az V. kerületi közgyűlésben kezdeményezik majd.
Ez a céljuk a budapesti Szabadság téren lévő szovjet emlékűvel is - tette hozzá Hegedűs Tamás, aki elmondta, a szovjet emlékmű helyére visszaállítanák a Trianon-emlékműcsoportot.
A sajtótájékoztató után a politikusok a fekete leplet levették Károly Mihály szobráról, amelyet Varga Imre készített, és 1975-ben, Károlyi születésének századik évfordulóján állították fel a Parlament közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!