Belföld

2010.11.30. 14:46

Javaslat Kósától: változtatni lehetne a polgármester fizetésén

FMH - Kósa Lajos szerint a mindennapi működésben fontos kérdéseket szabályoz az általa is jegyzett két, az önkormányzatok működését érintő törvényjavaslat, amelynek vitáját kedden kezdte el az Országgyűlés. Az egyik javaslat szerint az újraválasztott polgármester fizetéséről dönthet a képviselő-testület.

MTI

Kósa Lajos szerint meglévő problémákat orvosolnak a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, valamint a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatok.
A két fideszes előterjesztés együttes általános vitájában Kósa Lajos expozéjában elmondta: megszüntetnék azt a mai, "furcsa" helyzetet, miszerint ha egy alpolgármestert újraválasztanak képviselőnek, akkor az alpolgármesteri tisztségét az érintett képviselői újraválasztása esetén is megtarthatja.
Az új szabály szerint az alpolgármesteri tisztségét az újraválasztott képviselő a képviselő-testület alakuló üléséig tarthatja meg, az új testület, az új polgármester lehetőséget kap, hogy e tisztségre új személyt jelöljön - közölte a törvényjavaslat a fideszes képviselő.
A jövőben a megyei közgyűlések, megyei jogú városok, kerületek több aljegyzőt is alkalmazhatnak - ismertette Kósa Lajos. A törvény többes számot alkalmaz majd, és így az önkormányzatok maguk alakíthatják ki a megadott keretek között saját szervezeti-működési feltételeiket - tette hozzá.
Egy további javaslat Kósa Lajos szerint szintén egy korábban keletkezett anomáliát igyekszik orvosolni. A mai szabályok szerint ugyanis, ha egy polgármesternek az előző testület meghatározza a keresetét és a polgármestert újraválasztották, akkor az új testület nem tudta megváltoztatni a fizetését.
A fideszes képviselő úgy fogalmazott: nem egy-két példa van arra, hogy "érezvén a veszélyt", a testületek egyik utolsó ülésükön "felhúzzák a plafonra a polgármester fizetését". Szerinte elképzelhető olyan költségvetési helyzet, amikor az újraválasztott, de új ciklust kezdő polgármesternek a képviselő-testület határozza meg a fizetését. 
(A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényből a javaslat szerint kikerülne az a passzus, amely kimondja: "a polgármester illetményének, tiszteletdíjának a választást követően megállapított összege a megválasztását megelőző polgármesteri illetménye, tiszteletdíja összegénél nem lehet kevesebb".)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!