Belföld

2009.10.29. 13:21

Iskolagyümölcs-program - kistermelők kizárva?

Jövő év januárjától iskolagyümölcs-program kezdődik, de a beszállítók csak a 10 hektár feletti területtel rendelkező gazdálkodók lehetnek, így a rendelet kizárja a legrászorultabb termelőket ebből a lehetőségből is - hívta fel a figyelmet Budai Gyula.

feol.hu

Rendeletileg kizárta a legrászorultabb termelőket, azaz a kis- és középgazdálkodókat az agrárkormányzat a jövő év januárjában induló iskolagyümölcs-programból, ők nem kapnak lehetőséget az almaszállításra - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
A szövetségi igazgató mindezt rendkívül sérelmesnek tartotta, mondván, éppen azok nem lehetnek a 600 millió forint értékű program beszállítói, akiknek minden pénzügyi segítségre szükségük lenne a túléléshez. A programban való részvételt szabályozó rendelet szerint ugyanis csak a 10 hektár feletti területtel rendelkező gazdálkodók kapnak lehetőséget a szállításra az iskolagyümölcs-program keretében.
A 10 hektár feletti területtel rendelkező gazdálkodók Budai Gyula szerint az MSZP holdudvarához tartozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyvállalkozások lesznek, a programra szánt 600 millió forintot ezek a vállalkozások kapják majd meg az almáért. Ezt a Magosz szövetségi igazgatója "lenyúlásnak" minősítette.
Budai Gyula emlékeztetett arra: régóta az idei az almatermesztés legrosszabb éve, mindenekelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ország almatermésének 70 százaléka terem. Az ipari, vagyis az úgynevezett léalma kilójáért a külföldi feldolgozók 9-11, a belföldiek pedig 7-10 forintot adnak a termelőknek. Az étkezési alma felvásárlási ára pedig 40-50 forint között mozog. Ez utóbbi gyakorlatilag eladhatatlan. A termelők az önköltségi ár harmadáért nem hajlandók eladni árujukat, inkább nekifogtak az ültetvények kivágásához.
A szövetségi igazgató szerint ezért is elfogadhatatlan, hogy az agrárkormányzat olyan rendeletet alkotott az iskolagyümölcs-program végrehajtásának szabályozására, amely csak a nagy - a szocialista agrárlobbi érdekeltségi körébe tartozó - cégeknek biztosít részvételi lehetőséget a programban.
A jövő év január 10-én kezdődő program keretében - amely június 30-ig tart - az almákat darabonként 40 forintért szállíthatják az iskoláknak a  programban részt vevő cégek. Ez kilónkénti 200 forintos árat jelent. Emellett almát csak az általános iskola alsó tagozatába járó gyerekek kapnak - közölte.
A Magosz vezető tisztségviselője arról is beszélt, hogy az általa képviselt szervezet októberben elindította saját iskolaalma-akcióját, amelynek keretében kilónként 65 forintért szállítják az almát az iskoláknak. A Magosz ez ügyben mintegy 100 önkormányzattal áll kapcsolatban.
Budai Gyula idézte a sajtótájékoztatón Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének Jakab Istvánhoz, a Magosz elnökéhez még szeptember végén írt levelét, amelyben a pártelnök kéri a Magosz első emberét, hogy járjon közbe annak érdekében: a gazdák a gyümölcsfák kivágásával ( ) ne okozzanak helyrehozhatatlan károkat ( ).
A sajtótájékoztatón az újságíróknak kiosztott levél kitér arra is, hogy  "a polgári kormány nem ellenségként, hanem az ország megújításában elengedhetetlenül fontos partnerként fog tekinteni a gazdákra ( )."

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!