Belföld

2011.06.21. 16:54

Ingyenes nyári tábor 800 hátrányos helyzetű gyermeknek Fonyódon

Fontos szempont volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által 25 millió forinttal támogatott tábornál, hogy ne csak egyszerű nyaralás legyen, hanem kultúrában, sportban is valami pluszt kapjanak a gyerekek - mondta Balog Zoltán, a KIM felzárkózásért felelős államtitkára kedden Fonyódon, a hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekek számára szervezett ingyenes nyári tábor meglátogatásakor.

MTI

Balog Zoltán Latorcai Csabával, a KIM egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával, valamint Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével érkezett a Fonyódligeti Gyermektáborba, és részt vett az első turnusban nyaraló 407 gyermek táborzáró, díjkiosztó ünnepségén. A KIM finanszírozásával az ORÖ által szervezett táborba 19 megye hátrányos helyzetű gyermekei nyaralhatnak  június 15-e és július 14-e között, háromszor egyhetes turnusban. A táborban a gyerekeket színes, az egészséges életmód és a cigány kultúra megismerését segítő programok várják.
A felzárkózásért felelős államtitkár a táborban tartott sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a táborba nem csak roma gyermekek érkeztek, hanem olyan hátrányos helyzetűek, akik között van roma és nem roma származású is, és akik itt az együttélést is tanulják.
Latorcai Csaba, a KIM egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról számolt be, hogy a tárca által biztosított 25 millió forintos támogatás több mint 800 gyermek táboroztatását teszi lehetővé, a költségeknek nagyjából a 80 százalékát fedezve. A többit az ORÖ állja saját forrással és önkéntes munkával.
A helyettes államtitkár említést tett arról, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) korábbi vezetése által szervezett "állítólagos gyermektáborban valójában felnőttek lubickoltak a jakuzziban". Mint kifejtette, ezért döntött úgy tavaly a kormány, hogy saját kezébe veszi a hátrányos helyzetű gyermekek nyaraltatását, amit először Zánkán oldottak meg. Időközben lezajlott a kisebbségi önkormányzati választás, amelynek eredményeként az ORÖ élére olyan vezetőség került, amely élvezi a kormány bizalmát - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
Az MTI kérdésére, hogy mi lett a korábban az OCÖ használatában lévő balatonlellei gyermeküdülő sorsa, Farkas Flórián elmondta, még tart a büntetőeljárás az ügyben, így csak annyit tud, hogy "örökségként" több millió forintos adósságállományt kell kiegyenlítenie a szervezetének. A balatonlellei tábor a magyar állam tulajdonában volt, és amikor kiderült, hogy a használati jogot élvező cigány önkormányzat nem arra célra használja, amire azt megkapta, a nemzeti vagyonkezelő visszavette.
Berényi László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, az ORÖ elnökhelyettese arról beszélt, miután Zánka idén nem tudott 800 gyereket fogadni, segített megszervezni Somogyban a tábort. "Mi nem cigánykérdést, hanem szegénykérdést csinálunk ebből, így nem a származás, hanem alapvetően a hátrányos helyzet határozta meg, ki jöhet a somogyi gyermektáborba" - mondta. A gyerekek válogatásában a helyi cigány önkormányzatok számára szempont volt a rászorultság mellett a tanulmányi eredmény és valamilyen művészeti tudás elismerése is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!