Belföld

2010.09.19. 08:37

Illúzió vagy érvényesülés? Ezrek a tehetségkutatókon

Székesfehérvár - Csillagok, csillagok! - ordítja eltorzult hangon a mikrofonba egy fiatalember, a zsűri arcát kaparja, egy ország röhög rajta. Később persze más lesz a kép, amikor a rivaldában álló, zseniális hangú fiatalokért izgulunk. Több tévéadón tehetségkutató versenyek válogatója zajlik, több Fejér megyei fiatal is indult rajtuk. Segítenek az érvényesülésben, vagy inkább illúziót rombolnak ezek a műsorok? Utánajártunk.

J. Mező Éva


Négy fordulón továbbjutva, több mint nyolcezer induló közül került a székesfehérvári Czédulás Felícia és Fehér Sándor a legjobb 360 versenyző közé. Szereplésüket nem tartják sikernek, viszont úgy gondolják, újabb tapasztalattal gazdagodtak: - Sokat számít egy ilyen versenyen, ki milyen háttérrel rendelkezik, mi csak a tehetségünket akartuk megmutatni - mondta Felícia. - Meg is mutattuk, a probléma az volt, hogy a rólunk készült tíz másodperces videó nem a valóságot mutatta. Az is megdöbbentő volt, amikor a stáb egyik tagja odajött hozzánk, és megkérdezte, van-e protekciónk. Ez a negyedik forduló után történt. Nem volt. Rossz érzésünk támadt. Amíg énekeltünk, a közönség tombolt, táncolt. A négy zsűritagból egy tovább akart juttatni bennünket, a többiektől viszont olyan kritikát kaptunk, ami egyáltalán nem számított építőnek, sőt kimondottan bántónak. Azt gondoltuk, a zsűri véleményét a későbbiekben majd használhatjuk, de valójában semmitmondó szavak voltak ezek, sőt, ellentmondásba is keveredett egyik a másikkal. Bosszant, ami történt, de annyira nem tulajdonítok neki jelentőséget, hogy fel is háborodjak rajta. Kedvünket nem szegte ez a válogató, az elmúlt hétvégén ünnepeltük az idei ötszázadik fellépésünket. Az nagyobb benyomást gyakorolt ránk - mondta Felícia, aki kislány kora óta tanul énekelni, táncolni, ismerkedik a színészmesterséggel. Nem titkolja, a színpad a világa. Előadóművészetből akar megélni.

Pély Barna, a United együttes énekese és gitárosa zsűritagként és versenyzőként is megtapasztalta a tehetségkutató versenyek hangulatát. Ő maga a Kifutó című tehetségkutató műsorában tűnt ki, igaz akkorra már túl volt - édesanyja unszolására - egy Ki mit tud?-on. Ott zenekarával lépett fel: - Lehetőséget kell adni mindenkinek, hogy megmutassa, mit tud. Hét évvel ezelőtt tapasztaltam meg, mit jelent zsűritagként kétezer embert végighallgatni. Akkor egyértelműen az volt az érzésem, hogy sokkal több az önjelölt, mint a tehetség, aki tudja, mire képes. Azt is megtapasztaltam, hogy sokszor éppen a tehetségesek nem mernek jelentkezni az ilyen megmérettetésekre, talán érzékenységük az oka.

Csalódás is érte Barnát, mégpedig versenyzőként. A Magyar Rádió által megrendezett dzsesszének versenyen lett második: - Egy nálam gyengébb felkészültségű énekes előzött meg. A második hely valójában nem esett volna rosszul, ha aki megelőz, jól énekel. Egy ilyen versenyen persze nehéz igazságos döntést hozni, mint ahogyan tudjuk, ez a szakma sem igazságos. Ha nincs valakiben erős késztetés arra, hogy mindenáron zenélni akarjon, akkor fölösleges minden erőlködés. A tehetségkutató versenyekből építkezni kell, persze ha túl sok a kudarc, akkor el kell azon gondolkodni, hogy nem lenne-e érdemes váltani. Azt tapasztalom, hogy gyakran nem is a tehetség hiányzik valakiből, hanem egy olyan tulajdonság, aminek segítségével ki tud teljesedni. Azt minden résztvevőnek tudomásul kell venni, hogy abban a pillanatban, amikor valaki szakmai zsűri elé lép, kiteszi magát a kritikának.

 

Vörös Tamás a Petőfi moziban működő klubjában karolja fel a város fiatal, tehetséges előadóművészeit. Ő ezt tartja komoly lehetőségnek. Korosztálya még a művelődési házakban zenélt, minden időben kell azonban a közeg, ahol a fiatal előadók színpadhoz szoknak, megtanulnak figyelni a közönség reakcióira. Elárulta, ő maga többre becsüli ezt a megmérettetést bármilyen tehetségkutató műsornál. Különösen azt tartja veszélyesnek, hogy a versenyek után a bulvársajtó felkapja a fiatalokat.

- A tehetségkutató versenyek a világon mindenhol komoly hangsúlyt kapnak - mondja -, én azonban azt gondolom, hogy a szakmát jól ismerőknek, érzékenyebben kellene a gyerekekkel foglalkozniuk. A tehetségeket futólag kiválasztani és a mostani divat szerint értékelni nem szabad. Sorsfordító lehet, ha egyetlen számban mutatott teljesítmény alapján a zsűri ledorongol valakit. A művészeti iskolába, ahol tanítok, el akartak jönni válogatásra az egyik tehetségkutató verseny szervezői. Nem engedtem be őket. Féltettem diákjaimat. Ha bekerülnek a legjobbak közé, fontosabb lesz a médiában a magánéletük, mint az, hogyan énekelnek. Több tehetségkutató versenyen befutott fiatalon látom, hogy ezt nehezen kezeli. Többen közülük belebetegedtek.  

Nem csak a színpadi tündöklés a lényeg

A tudás és műveltség megújítása egyben a társadalom megújítása is - hívja fel a figyelmet a TIT Fejér Megyei Egyesületet által kezdeményezett konferencia. A szeptember 21-én 14 órakor kezdődő program célja, hogy a tehetséggondozásban nagyobb szerepet vállaljon. A tehetséggondozásra vállalkozó pedagógusok rávilágítanak arra, hogy nem csak a színpadi tündöklés és a sportteljesítmény jelent kitűnő eredményeket. A tehetség mérőjének az átlag feletti általános képességeket, a kreativitást, az adott feladat iránti elhivatottságot tartják. A szakmai versenyeken a diákok időről időre bizonyítják rátermettségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!