Belföld

2017.07.06. 11:33

Időseket rabolt ki a banda Ercsiben, fogházbüntetést kaptak

3 év 2 hónap és 13 év közötti időtartamú fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltásra és vagyonelkobzásra ítélte - nem jogerősen, első fokon - a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön azt a kilenc felnőtt és egy fiatalkorú vádlottat, akik évekkel ezelőtt Ercsiben főként időseket raboltak ki erőszakkal, arcukat maszkkal eltakarva, fegyvert vagy fegyvernek látszó tárgyakat maguknál tartva.

A törvényszék tájékoztatása szerint a vádlottakat bűnszövetségben, csoportosan, fegyveresen, felfegyverkezve elkövetett rablás és személyi szabadság megsértése bűntettében, súlyos testi sértés bűntette kísérletében és magánlaksértés bűntettében mondták ki bűnösnek, egy vádlottat az ellene emelt vádak alól felmentettek. A fiatalkorú vádlott 1 év 10 hónap börtönt kapott három évre felfüggesztve - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy az első- és másodrendű vádlottak előzetes letartóztatását fenntartották, míg a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló többi vádlott kényszerintézkedését megszüntették.

A törvényszék emlékeztetett arra, hogy a vádlottak 2012 októberétől 2013 februárjáig összesen tizenegy, többségében Ercsiben lévő ingatlanba hatoltak be erőszakkal, majd az ott tartózkodókat értékeik átadására kényszerítették. Az elkövetők - az egyik vádlott tippjei alapján - elsősorban olyan házakat választottak ki, ahol idős, rossz egészségi állapotú, egyedülálló sértettek éltek.

A cselekményeket többnyire éjjel követték el, az álmukból felriasztott sértetteket megöléssel, házuk felgyújtásával fenyegették. Több alkalommal az elkövetők rendőrnek adták ki magukat, de előfordult, hogy a sértettet megkötözték, több esetben a sértetteket bántalmazták is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!