Belföld

2009.08.16. 14:10

Idős művészeket, tudósokat csaptak be - újabb gyanúsítottat kaptak el

FMH - Újabb gyanúsítottat fogott el a rendőrség az úgynevezett életműdíj-csalás ügyében, a hét közepén őrizetbe vett 26 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett abban a csalássorozatban, amelyben ismert művészektől, akadémikusoktól próbáltak meg életműdíjra hivatkozva pénzt kicsalni - közölte honlapján vasárnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

feol.hu

A nyomozás eddigi adatai szerint a több akadémikust, illetve ismert művészt becsapó módszer minden esetben azonos volt: a művészek házas-, illetve élettársát ismeretlen férfi vagy női hang hívta fel azzal, hogy párja életműdíjban részesül, de ahhoz, hogy a kitüntetéshez járó díjhoz hozzáférhessenek, rövid időn belül több millió forint készpénzt kell átadniuk egy futárnak. 
A gyanúsítottak azt állították: ha a kért összeget az érintettek nem adják át, akkor a művész elesik az említett díjtól, és nem valószínű, hogy arra a jövőben újra felterjesztik, így végül a sértettek több ízben eleget tettek a kérésnek. 

A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a gyanúsítottak a különböző sértetteket több ízben két budapesti, VIII. kerületi nyilvános telefonfülkéből hívták fel; a visszatérő ellenőrzések során a rendőrök a telefonfülkéknél két gyanús személyre lettek figyelmesek. 
2009. május 7-én, a délutáni órákban követtek két férfit, akik az egyik fülkéből hosszas telefonbeszélgetést folytattak, majd gépkocsiba szálltak és a II. kerületbe hajtottak. Az egyik csalót, egy 43 éves budapesti lakost  akkor fogták el, amikor távozott Horváth Sándor színművész, a Kántor-sorozat egykori századosának lakásából.
P. Károly ruházatának átvizsgálásakor előkerült a korábban átvett boríték, amelyben több mint tízezer amerikai dollár volt. 
A rendőrség közlése szerint P. Károly a kihallgatása során a vallomástételt megtagadta, de a nyomozás során beszerzett adatok alapján bizonyossá vált, hogy a férfinak több tettestársa van.   
Az eljárás során a nyomozók beazonosították P. Károly társát, P. O. 26 éves budapesti férfit, aki szintén megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. 
A 26 éves férfi elfogták, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki augusztus 12-én; P. O. a bűncselekmény elkövetését a kihallgatása során tagadta, jelenleg előzetes letartóztatásban van.
 
A csalássorozat tavaly decemberben kezdődött, a csalók egyenként is több millió, összesen mintegy 50 millió forintot csaltak ki idős művészektől, tudósoktól; több mint harminc ismert személyiséget kerestek meg telefonon, hogy egy életműdíjra hivatkozva kicsalják a pénzüket. Minden második próbálkozásuk eredménnyel járt, pénzt szereztek. Az elkövetők minden esetben alaposan "felkészültek az áldozatból", sok információt tudtak a sértettekről.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!