Belföld

2009.07.16. 02:28

Idén ők is itthon maradnak

Sétált az öttagú fehérvári család a Velencei-tó partján, Agárdon. A családfő, Péter András, felesége, Magyar Hajnalka, és András első házasságából való gyerekei, Péter Noémi, Péter Edina és Péter Patrik nem túl gyakran nyaralnak.

Ármás János

 Nagy a család - mosolygott András, miközben a mólónál több hattyú úszott el mellettük, s a közeli Pop Strandon a rendezők már javában készülődtek az esti koncertre. A három gyerekkel, takarékossági okok miatt csak sátorban és apartmanban nyaralunk: a hotelek szállással és ellátással szinte megfizethetetlenek - mondta.

Az én apukám a világ legjobb apukája - kiáltotta Patrik, miközben András arról mesélt, hogy utoljára 10 éve voltak szállodában nyaralni: előszezonban, egy rendkívüli akcióban utaztak Barcelonába a családi Suzukival.

A gyerekek imádják a szabadidő- és a csúszdaparkokat. Noémi szeret múzeumba járni; városokat, falvakat megismerni, várakban kirándulni. Szeretünk strandolni, de ha elmennénk nyaralni a Badacsonyba, akkor a sümegi várat is megnéznénk - mondta Noémi. Patrik nagy állatkertrajongó, míg Edina kedveli a lovas programokat, csikósbemutatókat, továbbá a kézművesprogramokat. Ha esik az eső, akkor sem ijedünk meg - mesélte Edina, aki például agyagozást, horgolást és gyöngyfűzést is tanult a kempingben nyaralóknak tartott foglalkozásokon.

Miközben a rendelésünkre vártunk az egyik tóparti halsütőnél, a családfő a régi nyaralásokat idézte. Régebben könnyebb volt nyaralni. A pénz kevesebb volt, de a mainál sokkal több mindenre volt elég. Az elmúlt években elő tudtuk teremteni akár egy franciaországi nyaralás költségeit is, de a mostani válságban ezt nem lehet . Ettől függetlenül: a Péter család tagjai szerint olcsóbb a külföldi nyaralás. Az utazásokat saját szervezésben oldják meg, így kevesebbe kerül. Egy tíznapos, olaszországi kempingezés szállás és utazási költsége 380 euró volt ötüknek, volt 400 euró költőpénzük, s vittek konzervet, zacskós levest 20 ezer forint értékben.

A család nyaralása idén rövidebb lesz, s mindenképpen belföldön: Hajnalka augusztusra várja első gyermekét. Lányom lesz, és Petrának hívják majd - mondta büszkén a kismama.

Választhatnak bőven a Velencei-tó melletti nyári programokból: Agárdon mehetnek a Kormorán, a Bikini, a Beatrice, Demjén Ferenc és az Irigy Hónaljmirigy koncertjeire is, s augusztus 1-jén akár ökröt is süthetnek. Vagy éppen mehetnek a Balatonra, fürdeni, bort kóstolni, vagy szüreti fesztiválra.

Az ételárak pedig? Elszomorítóak. A család a három kisebb méretű hekkért, némi csemegeuborkáért és kenyérért 4200 forintot fizetett. Hogy jóllakjanak, vettek a közelben rétest: összesen 1200 forintért. Mivel a főút melletti élelmiszerbolt a főszezonban este hatkor (!) már nem volt nyitva, kénytelenek voltak a halasnál vásárolni: a fél liter ásványvíz, fél liter kóla és gyümölcslé 990 forintba került. Viszont így is sokkal olcsóbban jöttek ki a közeli étteremhez képest, ott ugyanis egy kommersz ételekből álló, 3 fogásos összeállításért - benne két gyermekadaggal - itallal együtt 12-14 ezer forintot kellett volna fizetniük...A pénzügyi válság egyre többeknek húzza össze a pénztárcáját, egyre kevesebben mennek el nyaralni. A GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis felmérése szert a magyarok háromnegyede az elmúlt egy évben egyáltalán nem volt üdülni. Nagy István, a GfK Hungária szektormenedzsere szerint az látszik, hogy az utazási tervek nem túl biztatóak, hiszen a magyarok 71 százaléka nem is tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban. A lakosság 12 százaléka akar itthon nyaralni, külföld közül 2 százalék Horvátországot, 1-1 százalék Görögországot, Ausztriát és Olaszországot jelölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!