Belföld

2010.03.10. 05:16

Hidegzuhany! Kamu álláshirdetések, feketemunkára biztató főnökök

Székesfehérvár - Sok csalfa álláshirdetéssel találkozni az újságokban, az internetes álláskereső portálokon. Némelyik ajánlatról már az első pillanatban kiderül, hogy komolytalan. Ám néhány első pillantásra teljesen komolynak tűnhet. Sokszor csak az állásinterjún derül ki a turpisság. Ebbe futott bele Bartha Nikoletta is.

Miskei Anita

- Több heti, hónapnyi keresgélés után a hirdetések egy részének már a szövegéből látom, hogy kamu, esetleg  ügynöki munkát ajánl, vagy hálózatépítésre csábít annak feladója. Sajnos az újságokban és az interneten szinte csak ilyen jellegű ajánlatokkal találkoztam. Éppen ezért örültem meg, amikor felfedeztem  "Az újonnan induló székesfehérvári irodánkba keresünk munkatársat" szövegű álláshirdetést. Decemberben jöttem haza párommal Angliából, azóta szeretnék elhelyezkedni. Intenzív keresésem ellenére eddig nem kaptam lehetőséget. Ezért örültem meg az idézett hirdetésnek - mesélte Bartha Nikoletta, aki közel három évnyi távollét után jött haza párjával, hogy itthon alapítson családot. A 27 éves, angolul beszélő, közgazdász végzettségű hölgy több mint két hónapnyi intenzív álláskeresés után sem talált munkát. A  gyakorlat hiánya miatt utasították el, de a legtöbb helyről még csak választ sem kapott. Ekkor bukkant a hirdetésre, s a megbeszélt időpontban megjelent egy nagyáruház kávézójában.  - Bíztam benne,  végre rám mosolygott Fortuna. Hidegzuhanyként ért a fiatal, flegma hölgy ajánlata, melyben pénzügyi termékek, biztosítás, magánnyugdíj pénztári szerződések kötésére sarkallt. Majd amikor rákérdeztem a fizetésre, burkoltan utalt arra, jobban járok, ha feketén dolgozok. Ha mégis ragaszkodnék a bejelentéshez, akkor két hónapig nem számíthatok fizetésre, s ráadásul egy minimum mennyiséget értékesítenem is kell ezért - mesélte a fiatal nő.

Orosz Kornél, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tanácsadója elmondta, gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor például pénzt kérnek a munkaközvetítésért. Sokszor kínálnak jutalékos állást, vagy kérik a vállalkozói igazolvány kiváltását az álláskeresőktől.
- A munkaügyi központok kirendeltségein nyilvántartott álláskeresők az alkalmazotti jogviszony lehetőségét keresik. Éppen ezért minden regisztráltnak, kevésbé tapasztalt munkanélkülinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy ha 10-20 ezer forintos közvetítői díjat kérnek előre az állást ajánlók, azt érdemes óvatosan kezelni. Ezt különösen a külföldi munkaközvetítéseknél vetik be a szemfüles hirdetők.  Úgy tapasztalom, hogy kevés a valós, kirendeltségünkhöz beérkező álláshirdetés. Ha egy cégtől üres álláshelyről kapunk hírt, azt szinte azonnal betöltik - mondta a tanácsadó. Hozzáfűzte, azt tanácsolják a munkanélkülieknek, jelentkezzenek spontán cégekhez, mert a munkáltatók csak az üres álláshelyek 30 százalékát hirdetik meg. A kirendeltségeken segítenek felkészülni az állásinterjúkra, álláskeresési tréninget tartanak, és pszichológiai tanácsadást is kínálnak.  A munkanélküliek állásuk elvesztése után egy pár hétig felszabadultak, a szabadság érzése fogja el őket. Aztán lassan tudatosul bennük, új munka után kell nézni. Jellemzően az álláskeresés negyedik hónapjában, többszöri kudarcélmény után kerülnek depresszióba az emberek. Ennek feldolgozásában segítünk - tette hozzá a tanácsadó.

Nem mindenkinek van azonban szüksége segítségre. Borosné Egeresi Tünde  harminc évnyi munkaviszonya alatt alig fél évig volt összességében munkanélküli. A napokban azonban levelet kapott munkáltatójától, aki a gazdasági nehézségekre hivatkozva mondott fel neki. Nem tétlenkedett, még egy hétig ugyan van állása,  szabadidejében mégis bekopogott a munkaügyi központba.
- Hallottam, hogy az álláskeresők ingyenesen telefonálhatnak, használhatják a számítógépet, az internetet. Bár még nem vagyok munkanélküli, jeleztem, igénybe venném a szolgáltatást. Két gyermekem, három unokám és egy házam van. Nem tehetem meg sem azt, hogy szomorkodjam, sem azt, hogy feladjam. Már találtam is egy tanfolyamot, ami szimpatikus, ez egy művezető-termelésirányító képzés. Fejlesztem magam a szakmámban, s bízom benne, hogy közben már dolgozhatok is - mondta Tünde, aki olyan magabiztosságot sugárzott, hogy az több sorstársának is erőt adna. Ő azonban csak egyetlen embert, 20 éves  lányát ösztönözné, aki hozzá hasonlóan állást keres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!