Belföld

2012.07.04. 08:08

Hétmilliós károkozás gyurgyalagok elpusztításával Baranyában

Gyurgyalagok fészkelő helyéül szolgáló üregeket tömött be ismeretlen tettes a harkányi homokbányában, a még ki nem kelt fiókák a rajtuk kotló szülőmadarakkal együtt pusztultak el.

MTI

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője elmondta az MTI-nek, hogy a harkányi homokbányában már évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok, a művelés felhagyásakor a bányatulajdonos az ő kérésükre hagyott meg egy partfalszakaszt azért, hogy a madarak ott maradhassanak.
Tájékoztatása szerint idén június 23-án ellenőrizték újra a telepet. Megdöbbenve tapasztalták, hogy valaki leveles faágakkal betömködte az üregeket. A rendőrséggel közös helyszínelés során kiderült, hogy az elkövető 15 üreget zárt el, amelyből valószínűleg tíz volt lakott. A cselekmény akkor történt, amikor a gyurgyalagok még a tojásokon kotlottak, ezért a fiókákkal együtt az üregekben tartózkodó szülőmadarak is elpusztultak.
A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke százezer forint. Az elkövető tettével Bank László szerint hozzávetőleg hétmillió forintos kárt okozott.
Idén az internetes szavazók a gyurgyalagot választották 2013 madarának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!