Belföld

2012.06.10. 15:48

Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég Békésben

Több száz hektár dinnyét és két-három ezer hektár szántóföldi növénykultúrát vert el a jég szombaton Békés megye déli részén, Szabadkígyós, Újkígyós, Pusztaottlaka, Csanádapáca, Medgyesegyháza és Medgyesbodzás települések külterületein - tájékoztatta az MTI-t Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke.

MTI

A jég Csanádapácán okozta a legnagyobb károkat, a zivatar sávban tarolta le a település és külterületeinek növénykultúráit. Simonka György elmondta: a legnagyobb tragédia a görögdinnye termő területeket érintette, a nagy erejű vihar kíséretében lezúduló jégeső mintegy száz hektárt teljesen megsemmisített a térségben, és kritikus a dinnye állapota mintegy ötszáz hektár területen. Békés megyében 2000-2300 hektár közötti a dinnye termőterülete, a jég ennek több mint 25 százalékát verte el.
A napraforgó, kukorica és a kalászosok állapota is tragikus, a jégesővel sújtott részeken a kalászos gabonát érte a legnagyobb kár, vannak területek, ahol a jég kiverte a teljes érésben lévő szemek közel ötven százalékát a búzából és az őszi árpából. A jégverte terület nagysága az előzetes becslések szerint több ezer hektárra tehető a térségben - tette hozzá Simonka György. 
Dinnyetermelők az MTI-nek úgy nyilatkoztak: az állomány megmentésére kevés az esély, nagyon magas a páratartalom, így a sérült növényhajtásokat azonnal megtámadják a vírusok és a baktériumok. Ezek ellen drága permetezéssel lehetne védekezni, ami azonban jelentős többletköltséggel járna, miközben a termés töredéke lesz az átlagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!