Belföld

2011.10.20. 09:01

Hatékonyabb fellépés a korrupció ellen

Elkészült és a közeljövőben várható az aláírása annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) köt a kormány a korrupció elleni hatékonyabb fellépés érdekében - derül ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek egy szocialista képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére adott tájékoztatásából.

MTI

A tárca vezetője április 5-én, az AmCham Hungary "Öntisztulás" című korrupcióellenes konferenciáján ismertette, hogy az Állami Számvevőszékkel hamarosan megállapodnak egy olyan együttműködésben, amelynek keretében rendszeresen tapasztalatokat cserélnek majd arról, miképpen lehet még hatékonyabban fellépni a korrupció ellen.

Navracsics Tibor Simon Gábornak írt, a parlamenti honlapon elérhető válasza kitér arra is, hogy az ügyészi szervezet a 2011. évi költségvetésben a korrupció elleni feladatok ellátására 988,8 millió forint többletforrást kapott. A bíróságok nem kifejezetten ezzel a céllal, hanem a bírósági eljárások gyorsítása érdekében jutottak 3 milliárd forint többletforráshoz.

A korrupció elleni fellépés valóban speciális tudást igényel, így elsődlegesen a már működő, a szükséges ismeretekkel rendelkező ügyészeket irányították és irányítják át e feladatok ellátására - tudatja a miniszter az MSZP-s képviselő vonatkozó kérdésére.

Közli, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségen 2011. április 2-án kezdte meg működését a Korrupció Elleni Ügyek Osztálya nyolc ügyésszel, s e létszám 2012. január 1-jével további hét emberrel bővül. Az osztályon kirendeléssel jelenleg kilenc ügyész és egy ügyészségi titkár teljesít szolgálatot, 2012. január 1-jét követően pedig összesen harmincöt ügyész fog dolgozni a korrupció elleni szakterületen, közülük egy a Kiemelt és Katonai Ügyek Főosztályán, hét Debrecenben, négy-négy Szegeden, Kaposváron és Győrben.

A miniszter a válaszában megerősíti a kormány elkötelezettségét abban, hogy a korrupció elleni fellépésben fordulatot érjen el. Mint írta, a korrupció üldözése mellett kiemelt fontosságot kap a korrupció megelőzése is.

Jelzi: a korrupció megelőzése terén többféle intézkedés előkészítése zajlik, ezeket a korrupció megelőzését célzó program fogja keretbe. A program kidolgozása folyamatban van, terveink szerint még az idén társadalmi egyeztetésre kívánjuk bocsátani a dokumentumot, amelyről ezt követően dönt a kormány - zárul Navracsics Tibor írásbeli válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!