Belföld

2009.07.30. 16:31

Hatályba léphet a 18 százalékos távhő-áfa

Budapest - A távhőszolgáltatás áfája 18 százalékos lesz augusztus elsejétől, miután az Európai Bizottság nem emelt kifogást a rendelkezéssel szemben - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel csütörtökön.

feol.hu

A PM közleményében kiemelte: mivel a bizottság a kedvezményes áfa bevezetésével kapcsolatban a rendelkezésére álló három hónap alatt nem emelt kifogást, ezért az engedély július 29-ével megadottnak tekinthető. Az erről szóló PM határozat a Magyar Közlöny július 30-ai számában megjelent, így a távhőszolgáltatásra vonatkozó 18 százalékos adó 2009. augusztus 1-jétől hatályba léphet.
    A Pénzügyminisztérium  közleményében hangsúlyozza: a kedvezményes adómérték azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2009. augusztus 1-jére vagy azt követő időpontra esik, függetlenül attól, hogy a számlázott díj egyébként milyen elszámolási időszakra vonatkozik.
    Áfa-szempontból távhő alatt kizárólag csak a hőenergia értendő, ezért a távhőszolgáltatás tárgya csakis hőszolgáltatás lehet - magyarázza a közlemény. A hőszolgáltatás alapvetően a fűtési célra, illetve a használati melegvíz-készítés céljára távhővezeték-hálózaton keresztül biztosított hőenergiát foglalja magában, az ezen túlmenően szolgáltatott vizet azonban nem. Ennek megfelelően melegvíz-szolgáltatás esetében csak a használati melegvíz felmelegítéséhez szükséges hő biztosítása minősül távhőszolgáltatásnak (csak ez adózhat 18 százalékos áfa-kulccsal), a felmelegített víz szolgáltatása nem.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!