Belföld

2011.11.23. 13:34

Hamis személyazonosságal él Elie Wiesel, a Nobel-békedíjas író?

Nem kevesebbet állít Grüner Miklós egykori auschwitzi fogoly, holokauszttúlélő, mint hogy a világ által Elie Wieselként ismert, magyar származású Nobel-békedíjas író, a Holokauszt Emlékbizottság elnöke nem azonos azzal, akinek mondja magát, ellopta az A7713-as számú rabtársa, Wiesel Lázár személyazonosságát. Köves Slomó főrabbi szerint Elie Wiesel az életét és munkásságát a fajgyűlölet elleni küzdelemnek és az emberiség megbékélésének szentelte.

Osváth Sarolta

Grüner Miklós az életéből immár huszonhat évet áldozott arra, hogy leleplezze az általa szélhámosnak vélt Elie Wieselt, és most úgy érzi, hamarosan elérkezik az igazság pillanata. A Fővárosi Bíróság 2012. január 24-ére kitűzte azt a tárgyalást, amely reményei szerint igazságot szolgáltat neki, bár csak közvetve szól Elie Wiesel személyazonosságáról.

A várható perről a napokban Budapesten sajtótájékoztatón számolt be Grüner Miklós és az őt képviselő dr. Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd. Mint megtudtuk, a keresetet Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija ellen nyújtották be, aki egy internetes portálon azt állította az Elie Wiesel személyazonosságát megkérdőjelező Grüner Miklósról, hogy történelemhamisító. A személyiségi jogi per - amelynek Elie Wiesel nem alanya, hanem tárgya lesz - hivatott tisztázni, hogy Grüner Miklós dokumentumai kétséget kizáróan bizonyítják-e, Elie Wiesel hamis személyazonossággal él vagy sem.

A Wikipédia szerint Elie Wiesel ortodox zsidó családban született, 1928. szeptember 30-án Romániában, Máramarosszigeten. Anyanyelve a jiddis volt, de magyarul is kitűnően megtanult. A németek 1944-ben deportálták, de szerencsésen túlélte az auschwitzi haláltábort. Franciaországban, majd az Egyesült Államokban telepedett le, ma is ott él. Első, életrajzi könyve az És a világ hallgat címmel 1955-ben jelent meg jiddis nyelven, Buenos Airesben. Ezt írta át  Mauriac biztatására  franciára, ami 1958-ban meghozta számára a világhírt. Ezt követően még 57 könyvet írt, és 1986-ban megkapta a Nobel-békedíjat is.

A sajtótájékoztatón levetítették a Nyíregyházi Városi Televízió által készített filmet, amelyből kiderült: Grüner Miklós barátja volt Lázár Wieselnek, együtt raboskodtak Auschwitz-Birkenauban a 66-os barakkban. A most 83 éves Grüner elmondása szerint a haláltáborba 15 évesen került, elvesztette szüleit, majd édesapja barátai, Lázár és Ábrahám Wiesel vették pártfogásba. Lázár 1913-ban született és az azonosító száma az A7713-as volt, az 1900-ban született Ábrahámé az A7712, de ő nemsokára meghalt - mondta el Grüner Miklós.

Lázár Wieselről viszont az ötvenes évek közepétől nem tudunk semmit, eltűnt. Grüner verziója szerint az És a világ hallgat című könyvet eredetileg a barátja írta a közösen átélt borzalmakról, de franciául már az ál-Elie Wiesel jelentette meg, mint a saját művét.

Elie Wiesel személyazonosságát Grüner Miklós tulajdonképpen 1986 óta kérdőjelezi meg. Ekkor ugyanis Svédországban  ahol akkoriban Grüner élt  egy svéd újság találkozót szervezett a két holokauszttúlélő számára, de kiderült: soha életükben nem látták egymást.

Grüner azóta állítja, hogy Elie Wiesel nem azonos az A7713-as rabbal, holott ő erre a számra hivatkozva él ezen a néven. Az idős ember szinte rögeszmésen kutatja a leleplező bizonyítékokat, mert úgy érzi, barátja emlékének tartozik azzal, hogy nem tűri el, szenvedéseiből más hasznot húzzon.

A perben megtámadott Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija lapunknak elmondta: hivatalosan még nem értesült arról, hogy bárki perbe fogta volna. Egyébként pontosan már nem is emlékszik, hol és melyik cikkében nevezte Grüner Miklóst történelemhamisítónak, amit most ürügyként használnak fel az Elie Wiesel elleni támadáshoz. Abszurdnak tartja a pert, azt is, hogy az ő személye hogyan kerül bele. Nem érti a holokauszttúlélő Grüner Miklós célját sem, amely - még ha a jó szándék vezérli is -, könnyen a visszájára fordul, és táplálja az országban erősödő antiszemitizmust és a holokauszttagadás szélsőjobboldali eszméit. 

- De ha választanom kell, hogy kinek az oldalán állok, vagy kivel azonosítanak, Elie Wiesel, és az, amit ő képvisel, számomra megtiszteltetés - tette hozzá Köves Slomó.


Elie Wiesel a második világháborút követően először 2009-ben látogatott Magyarországra, Köves Slomó meghívására, a Chabad Lubavics zsidó mozgalom Magyarországra érkezésének 20. évfordulója alkalmából. Tiszteletére a Parlamentben szimpóziumot tartottak Magyar-zsidó együttélés - együtt a közös jövőért címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!