Belföld

2009.08.31. 14:02

Hagyó Miklós lemondott a BKV felügyeletéről

Lemondott a BKV szakmai felügyeletének jogáról Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes hétfőn. Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesternek címzett lemondó levelében azt írta, hogy a BKV Zrt. körül kialakult helyzet már a budapestiek közlekedésének biztonságát veszélyezteti.

feol.hu

A folytatásról a koalíciós egyeztetőtanácsnak kell döntenie - mondta Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes. Arra a kérdésre, hogy ő vállalná-e a közlekedési vállalat felügyeletét, azzal válaszolt: csak abban az esetben, ha a koalíciós egyeztetőtanács felkéri erre.
Hagyó Miklós levelében nem tért ki bővebben arra, hogy pontosan mely ügyekre gondolt, amikor azt írta, hogy azok már a fővárosi közlekedést veszélyeztetik, de az utóbbi hónapokban sorra láttak napvilágot olyan sajtóhírek a BKV-val kapcsolatban, amelyek nyomán például a Fidesz ügyészségi feljelentést tett.
Tarlós István öt ügyet említett, amelyek miatt az ügyészséghez fordulnak. Ezek négy tanácsadói szerződéssel, valamint Hagyó Miklós sajtóreferensének, Horváth Évának az ügyével foglalkoznak; a sajtóreferens a BKV alkalmazásában is állt, majd augusztus 18-án, miután az Index hírportál ezt nyilvánosságra hozta, menesztették.
Sajtóinformációk szerint Tarlós István ügyészségi felülvizsgálatra készül küldeni azt a szerződést, amelyben a BKV egykori kommunikációs vezetői lehetnek érintettek. A közlekedési társaság 2007-2008-ban 9-9 millió forintot fizetett két tanulmányért a Soda Reklám Kft.-nek, amelynek tulajdonosai között található Heim Ildikó, aki régebben Zelenák Tiborral (volt sajtóiroda-vezető) és Regőczi Miklóssal (volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes) együtt dolgozott a székesfehérvári polgármesteri hivatalban.
A magukat megnevezni nem kívánó MSZP-SZDSZ-városatyák szerint az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, s a Demszky Gábor által is botrányosnak minősített BKV-s végkielégítési ügyek kapcsán feszültté vált a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Kocsis István, a cég vezérigazgatója közti viszony.
A Heti Válasz nemrégen azt írta, hogy Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szerződéseket, teljesítési igazolásokat és számlamásolatokat adott át a budapesti Fidesz-frakciónak, emiatt kezdhette bolygatni Hagyó Miklós azokat az offshore-ügyleteket, amelyek miatt a cégvezérnek jelentést kellett tennie a vállalat felügyelőbizottságának.  
A hetilap információi szerint a Fidesz leginkább a Hagyó Miklós által pályázat nélkül a BKV élére kinevezett Antal Attila, és az őt követő Balogh Zsolt "vezérigazgatóságára" volt kíváncsi, illetve képet szerettek volna kapni a "Hagyó-lekötelezettek működéséről". Ezért kikérték a BKV tanácsadói szerződéseinek egy részét. Ezeket Kocsis István át is adta az ellenzéki frakciónak és erről 2009. június 3-án tájékoztatta Hagyó Miklóst is.
Az offshore és az újabb tanácsadói szerződések mellett nagy port vert fel a közéletben a BKV személyügyi igazgatójának 100 milliós végkielégítése és nyugdíjazása utáni visszafoglalkoztatása is.
 Kocsis István egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ő felelőssége "zéró" a BKV-nál kifizetett sokmilliós végkielégítések ügyében. Mint mondta: a közelében sem volt a BKV-nak, amikor kifizették Szalainé Szilágyi Eleonóra százmilliós végkielégítését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!