Belföld

2011.09.18. 17:43

Gyurcsány: Orbánnak mennie kell

Győr - Másfél év kormányzás után ki kell adni a jelszót: Orbánnak mennie kell - jelentette ki Gyurcsány Ferenc vasárnap délután egy győri MSZP-rendezvényen mondott beszédében.

MTI

A politikus arról beszélt: az Orbán-kormány "csak rombolva tud cselekedni", de ellene csak úgy szabad tüntetni, hogy a szenvedélyek, az indulatok a kormány politikája, ne pedig a köztársaság rendje ellen forduljanak.

Szavai szerint a demonstrálóknak azt kell megmutatniuk, hogy értik, "csak felelős ellenzékből lesz felelős kormánypárt".

A politikus - akit a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként konferáltak fel a beszéd előtt - azt hangoztatta: noha a Fidesz elnöke jobb országot ígért a választások előtt, Orbán Viktor "országlása" soha nem látott társadalmi-gazdasági konfliktusok sokaságát hozta meg. Eközben a kormány politikája tovább növeli a szegények és gazdagok közötti különbségeket, jelenleg pedig se gazdasági növekedés, se egyensúly nincs, a miniszterelnök pedig azt mondja, "nem ő a hibás, hanem a világ, a válság és az elmúlt nyolc év".

Javarészt idősekből álló, több száz fős hallgatósága előtt Gyurcsány Ferenc az öregségi nyugdíj esetleges megnyirbálása kapcsán arról beszélt: hatalomra jutásáig a nyugdíjasokkal Orbán Viktor mindig "mézesmázaskodik", "utána pedig folyamatosan azon jár az esze, hogyan vehetne el a nyugdíjasoktól".

"Magyarországon akkor lesz nyugalom, ha az ország lakossága nyugatos polgári józansággal elfogadja, hogy egymásra vagyunk utalva: a munkaadó a melósra, a melós a munkaadóra, és tisztességes megállapodásokkal megértik, hogy mindegyiknek van jogos érdeke, és megpróbálják azt a jogos érdeket tiszteletben tartani" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A politikus arról beszélt: minden mérsékelt demokratikus erő összefogására szükség van ahhoz, hogy nyugatos demokráciát hozzunk létre, mert "a Fidesz kudarcától nem lesz sikeres Magyarország".

Szólt arról is: a mai huszonévesek értésére kell adni, hogy "nem tudjuk újraírni a XX. századot; nekünk nem a múlttal van dolgunk, nekünk a jelennel és a jövővel van dolgunk", nem arra van szükség, hogy az országot valakik jó és rossz emberekre osszák, hanem közös munkálkodásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!