Belföld

2011.02.18. 16:23

Gyurcsány: felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt időszak tanulsága, hogy felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz, ezért a mai ellenzéknek arra is válaszolnia kell, hogy miből fedezné azokat a követeléseket, amelyeket megfogalmaz.

MTI

"Nem az MSZP szétszakítására, nem a demokratikus ellenzéket tovább daraboló új párt alapítására, hanem az MSZP meglévő erényeire építő, hibáit, fogyatékosságait maga mögött hagyó pártátalakításra, és a párt átalakításával létrejövő új balközép, demokrata párt létrehozására van szükség" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. "Nem szakítunk, hanem átalakítunk, nem új pártot alapítunk, hanem az MSZP-ből csinálunk új pártot" - fűzte hozzá, és azt a javaslatot tette: a szocialisták jövő évi kongresszusán alakítsák át az MSZP-t.
Az új pártnak Gyurcsány Ferenc szerint képesnek kell lennie arra, hogy befogadja "az orbáni rendszer" demokratikus ellenzékének nagy részét, és képesnek arra is, hogy más pártokkal együttműködjön.
A volt miniszterelnök majdnem másfél órás beszédében hosszan szólt a kormányról. Azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök egyeduralmat épít, "a rendszerdúlás" már megtörtént, az alkotmányos rend a porban hever. "Vége a harmadik a magyar köztársaságnak, Orbán lerombolta és az önkény rendszerét építi" - jelentette ki, majd úgy fogalmazott: "mostantól nem a kormány, hanem Orbán Viktor önkényre épülő rendszerének ellenzéke vagyunk."
Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt időszak tanulsága, hogy felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz, ezért a mai ellenzéknek arra is válaszolnia kell, hogy miből fedezné azokat a követeléseket, amelyeket megfogalmaz. A többi között vagyonadót szorgalmazott, és hozzátette: nem szabad szociális elégedetlenséget szítani, ha a kormány az euró bevezetése érdekében felelősen akar gazdálkodni.
Szólt arról, hogy az egészségügy megmentése, az ellátás javítása érdekében szükségesnek ítéli, hogy az emberek többsége valahogyan - akár "a vizitdíj, vagy hívjuk bárhogy", újbóli bevezetésével - anyagilag is részt vállaljon abból.
Gyurcsány Ferenc évértékelőjén több szocialista politikus - mások mellett Avarkeszi Dezső, Molnár Csaba, Molnár Gyula, Szabó Zoltán, Vadai Ágnes, Varju László, Vitányi Iván és Vojnik Mária - vett részt. Az egyik fővárosi szálloda konferenciatermében tartott rendezvényen ott volt Czeizel Endre genetikus, Debreczeni József közíró, Ranschburg Jenő pszichológus, Sz. Bíró Zoltán történész és Ungváry Rudolf író is. A mintegy ötszáz fős közönség nagy része érkezésekor felállva, tapssal köszöntötte a korábbi miniszterelnököt, és beszédét is számos alkalommal tapssal szakította meg. A legnagyobb tetszést az aratta, amikor a kormányfő egyes filozófiai pályázatok vizsgálatára utalva úgy fogalmazott: "vegyék le piszkos kezüket Heller Ágnesről, Vajda Mihályról, Radnóti Sándorról!"
  

Kósa: Gyurcsány ismét bebizonyította, óriási tehertétel az ország számára

A Fidesz alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc újból bebizonyította, hogy személye óriási tehertétel Magyarország számára. Kósa Lajos ezt a szocialista politikus, volt miniszterelnök pénteki évértékelő beszédére reagálva nyilatkozta az MTI-nek. A fideszes politikus azt mondta, nem szabad elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc idején lőtték ki a rendőrök politikai megbízásra a járókelők szemét, az ő miniszterelnöksége idején hamisították meg "pofátlanul" a gazdasági adatokat, a Zuschlag-ügynek pedig ő és Mesterházy Attila - az ifjúsági tárca akkori két vezetője - a politikai felelőse. Kósa Lajos szerint mindez önmagában elég lenne ahhoz, hogy a volt kormányfő a demokráciában nemkívánatos személy legyen.
A Gyurcsány Ferenc által mondottakból az látszik, hogy semmit nem tanult, újra a vizitdíj bevezetésével van elfoglalva - értékelte a Fidesz alelnöke, emlékeztetve, hogy az ügyben tartott népszavazáson az emberek elutasították a vizitdíjat.
 "Ha jól értem, Gyurcsány Ferenc egy új párt megalapítását látja szükségesnek, és ketté akarja szedni a baloldalt. Ez baloldali belügy, majd kezelik a baloldali politikusok, de az látszik, hogy ennek leginkább az a motívuma, hogy Gyurcsány Ferencnek az MSZP-ben már nincsen helye, vagy legalábbis már a saját elvtársai sem nagyon szeretik maguk körül látni" - mondta Kósa Lajos.

Mesterházy Attila számára nem hoz újdonságot Gyurcsány Ferenc beszéde

Tartalmilag újdonságot egészen biztos nem hoz számomra Gyurcsány Ferenc beszéde - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón pénteken Pápán. Ezt pozitív értelemben gondolom - tette hozzá a pártelnök, hangsúlyozva, hogy Gyurcsány Ferenccel hasonlóképpen látják az ország helyzetét és a jövőbeli esélyét. Az MSZP elnöke a volt kormányfő évértékelő beszédével azonos időpontban tartotta sajtótájékoztatóját.
 Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy fontosabbnak tartotta Pápán kampányolni a szocialista polgármester-jelöltnek, mint egy olyan tartalmú előadást hallgatni, amellyel egyetért az ország helyzetére vonatkozóan.
Az MSZP elnöke kitért arra is, hogy Puch László pártigazgató senkivel nem egyeztetett a pártvezetésben a szerdai, Gyurcsány Ferenccel és platformjával kapcsolatos nyilatkozatát illetően, de ha ezt megteszi, "én lebeszéltem volna erről".

Jobbik: ha lenne elszámoltatás, Gyurcsány börtönben mondta volna el évértékelőjét

Ha Magyarországon valóban működne az elszámoltatás és a bűnösök felelősségre vonása, akkor Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét az ország egyik legbiztonságosabb börtönének vagy fegyházának beszélőjén mondhatta volna el - közölte a Jobbik szóvivője pénteken az MTI-vel. Mirkóczki Ádám egymondatos közleményében Gyurcsány Ferenc pénteki évértékelőjére reagált, amelyben a volt kormányfő egyebek között azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök egyeduralmat épít, "a rendszerdúlás" már megtörtént, az alkotmányos rend a porban hever.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!