Belföld

2009.10.02. 17:11

Gumilabdát és pólót kaptak a siket olimpikonok - a Fidesz és a MOB tiltakozik a megalázó ajándékok ellen

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára tiltakozását fejezte ki, és azt javasolta a kormánynak, hogy kérjen elnézést a méltatlanul jutalmazott magyar siket olimpikonoktól.

feol.hu

Kósa levelében arról tájékoztatta pénteken az MTI-t, hogy a nyári tajvani siketlimpián két arany- és három bronzérmet szerzett sportolókat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "az Új Magyarország fejlesztési terv logójával ellátott baseballsapkával és pólóval, valamint egy felfújható, szintén a kormányt reklámozó gumilabdával" jutalmazta meg.

 "Az országunknak dicsőséget szerző siket sportolók ajándékkosarába mindezeken túl jutott még egy-egy műanyag Start-kártya-tartó, műanyag fésű, két műanyag toll, egy notesz, kis csavarhúzó-szett, valamint sörnyitó-kulcstartó is" - olvasható a képviselő levelében.

Kósa - aki jelenleg is aktív sportolóként egy siketekből álló csapat kapitánya - hozzátette: a versenyzők eredményei mögött rengeteg önerő van, mert kevés állami hozzájárulásra számíthatnak, és a "Kormány által biztosított összegen felül csak a családok, a MOB félmilliós anyagi segítsége és néhány szponzor támogatásának köszönhető", hogy a magyar küldöttség részt vehetett a siketlimpián. A képviselő sajnálatosnak tartja, hogy a Hallássérültek Sportszövetsége semmilyen lépést nem tett az ügyben.

"Miután az ország a sporttörvényben is elismerte, hogy a siketek eredményei ugyanolyan értékűek, mint az épeké, törvény szerinti kötelessége lenne mindenkinek ennek megfelelően viszonyulni hozzájuk - foglalt állást az ügyben a MOB főtitkára. - Üzenem a kormányzati szerveknek, hogy méltatlan volt, amit tettek, és megalázó azokkal az emberekkel szemben, akik a siket sportolókat támogatták."

A kialakult helyzet miatt Kósa egyeztetéseket javasol a sportszövetségek és a kormány képviselői között, és ebben felajánlja közreműködését is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!