Belföld

2011.10.11. 16:00

GfK: az orvosok sem bíznak az egészségügyben

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom a GfK Hungária és a Szinapszis Kft. közös kutatása szerint; a felmérés eredményeiről kedden tájékoztatták az MTI-t.

MTI

Lantos Zoltán egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatójának közlése szerint a kórházban dolgozó szakorvosok bizalma az intézményeket érintő jelentős változások ismeretében csökkent jelentősen, a háziorvosok bizalmát ugyanakkor javította beruházásaik támogatása. A lakosság egyre nagyobb része viszont a leggyakoribb egészségi problémáinak a megoldását már nem az ellátórendszertől várja.

Mint írták, a magyar szakorvosok mintegy háromnegyede úgy gondolja, hogy a következő egy évben mind a kórházak, mind pedig az orvosok és a nővérek rosszabb helyzetbe kerülnek. A negatív változások közül a legsúlyosabbnak a növekvő nővérhiányt tartják, de az intézményi műszerpark helyzetét is pesszimistán ítélik meg. 

A kutatás megállapította, hogy az állami praxisfejlesztési pályázatnak köszönhetően a háziorvosok beruházási hajlandósága az elmúlt egy évben jelentősen nőtt, de ettől függetlenül az ellátórendszerrel kapcsolatos várakozásaik tovább romlottak az elmúlt negyedévben.

Kitértek arra: a lakosság körében egyre többen döntenek úgy, hogy nagyobb összeget fordítanak a saját egészségükre és erre befektetésként tekintenek. Az emberek 43 százaléka "abszolút meg van győződve arról, hogy érdemes figyelmet fordítania az egészségére és abba invesztálni" - olvasható a közleményben. Emellett az emberek negyede hajlandó jobban figyelni az egészségére.

A kutatás szerint az egészségügyi változások közül az elmúlt időszakban két téma kapott kiemelt figyelmet: a rezidensek ösztöndíjprogramja és az azzal kapcsolatos vélemények, valamint a gyógyszerárak és a gyógyszergyárak terheinek változása. A lakosság véleménye az egészségügyben végbemenő változásokról sokrétű képet mutat.    

A közleményben Kertész Balázst, a Szinapszis ügyvezető igazgatóját idézve kiemelték: "a lakosság összességében úgy érzékeli, hogy az egészségügyi ellátórendszertől egyre kevesebbet kap és egyre kevesebbre is számíthat".

A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. által rendszeresen készített "egészségügyi bizalomindex" legfrissebb kutatása szeptemberben készült el, háromszáz orvos és további ötszáz ember megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!