Belföld

2012.02.20. 13:06

Geréb-ügy: az ügyészség benyújtotta a vádiratot a szülész-nőgyógyász több más ügyében

A Budapesti II. és III. kerületi ügyészség hétfőn benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

MTI

G. Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt emeltek vádat - írta a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

 

Közölte, a vádirat lényege szerint a vádlott, akit a bíróság 2007. október 26-tól 3 évre eltiltott a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától, az eltiltás hatálya alatt rendszeresen szülész-nőgyógyászi, valamint háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozási tevékenységet végzett, illetve előre tervezetten intézményi kereteken kívül szervezett meg és vezetett le szüléseket.

Ezen esetek közül 2009 szeptemberében, 2010 májusában és 2010 októberében a vádlott a foglalkozási szabályok megszegése miatt mind a szülő nők, mind pedig a magzatok életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az eljárást a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság folytatja - tette hozzá.

Skoda Gabriella arra is kitért, hogy miután a vádlott a vádemeléskor házi őrizetben volt, az ügyészség egyúttal indítványozta a kényszerintézkedés határidejének meghosszabbítását.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van. A Fővárosi Bíróság legutóbb december végén hosszabbította meg Geréb Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb február 21-ig. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

Skoda Gabriella korábban az MTI-vel azt közölte: a 2009. szeptember 3-án Tárnokon, a 2010. május 10-én Budapest II. kerületében, illetve a 2010. október 5-én Budapest XII. kerületében történt otthonszülésekkel kapcsolatban Geréb Ágnes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást.

A szülész-nőgyógyászt február 10-én négy másik otthonszüléses ügye miatt egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes leghamarabb a kétharmad idő letöltését követően kerülhet feltételesen szabadlábra; ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetést követően a sajtónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője közleményében példanélkülinek nevezte a bíróság ítéletét. Múlt héten Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők, majd Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők, továbbá félszáz civil szervezet, illetve közéleti személyiség levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz annak érdekében, hogy elnöki kegyelmet kérjenek Geréb Ágnesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!