Belföld

2010.04.30. 12:11

Fürdőben, vízben jók vagyuk!

Egyelőre az álom, a tervezés időszakát éljük, de mivel lassan állandósul legalábbis nagyon bízunk benne a napsütés, reménykedünk, hogy egyszer elnyújtózhatunk a vízparton, kiengedhetjük a gőzt, pihenhetünk. Gyerekestül, barátokkal, kellemes kiszolgálást nyújtó - nem egy nyáron meggazdagodni akaró -vendéglátóknál.

Teljes gőzzel készültek tegnap délelőtt a szezonkezdetre a dunaújvárosi Aquantis élményfürdőben. Nyírták a füvet,  takarították a külső medencék környékét, a csúszdamedence feltöltve várja már, hogy benépesüljön. Május elsejére az élményfürdő külső szekciója startra készen áll, várja vendégeit a szomszédos telken található Fabó Éva Sportuszoda, s a bátrabbak akár a szabad strand vizében is megmártózhatnak a Szalki-szigeten - a fürdőzéshez szükséges engedélyek is kézben vannak.

- A most induló szezonban szinte minden hét végére valami plusz programot kínálunk az élményfürdőbe érkezőknek  - mondta el  Gere Gréta, a DVG Zrt. reklám és marketing szakembere.
Az Aquantis jegyárainak emeléséről ma döntenek, rendkívüli közgyűlésen.    Ha megszavazzák a mintegy tizenöt százalékos drágulást, a fürdővilágba akkor is csak 920 forint lesz a napijegy a jelenlegi 800 helyett. S az 1510 forintos kombinált -  vagyis a fürdőbe és a szauna-szekcióba szóló -  jegy is mindössze 1740 forint lenne. Megtartanák a délután öt órától érvényes kedvezményes belépési lehetőséget is, 400 helyett 460, kombinált jegy esetében 800 helyett 920 forintos áron.
A fehérvári uszoda melletti  strand  nem nyit ki május elsején, ahogy Ferenczy Géza igazgató elmondta, megvárják a tanév befejezését.
-  Amíg a gyerekek iskolában vannak, nem néz  felénk, csak néhány nyugdíjas. Június közepétől számítunk a nagyobb forgalomra, akkor nyitunk, ahogy eddig is.
A Velencei-tó környéki strandokon is készülődnek a vendégfogadásra. Az Északi-strand üzemeltetője tervezi a szolgálatást biztosító műszaki létesítmények felújítását,  valamint szezonális programok szervezését. A csúszda felújítása miatt viszont  az önkormányzathoz fordult, de  a hivatal feladatai közé az évek óta elhúzódó partfalfelújítás sorolható, valamint a körülbelül húszesztendős lejáró lépcsők   esetleges cseréje, a régiek ugyanis oly mértékben korrodálódtak, hogy   biztonságos felújításuk nem  lehetséges. A munkákat felmérik, a javításokat a város pénzügyi helyzetétől teszik függővé, ahogy erről testületi ülésen is tárgyaltak.  Kedvező hír, hogy az idén nyártól látogatható  a velencei termálfürdőhöz tartozó természetes vizű strand, amely elsősorban a fürdő  vendégeinek nyújt  tengerparti élményhez hasonlatos fürdési lehetőséget.

- Azt tapasztaljuk,  hogy sokan lebecsülik a Velencei-tavat, a Balatonnal hasonlítják össze, és azt gondolják, kisebb  tó, kisebb veszély. Pedig viharban  nagyon szigorú tud  lenni - állítja Papp Zsigmond rendőr százados, a Gárdonyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi és víziközlekedés-rendészeti osztályának vezetője. - Ezt az elmúlt esztendőben is komoly vihar bizonyította, amikor kollégáim  közel félszáz bajba jutott személyt és eszközt mentettek ki. 
A rendőrtiszt szerint sokan vannak, akik ismerik a viharjelzést, de nem veszik komolyan. Mi azért megismételjük: a percenként 45 villanás  első fokú, a 90  másodfokú jelzés. Előbbi észlelésekor partközelben kell maradni, ha elcsúszik a vihar,  a jelzést megszüntetik, ha fokozódik a helyzet, senki nem maradhat a vízben sem fürdőzve, sem csónakban ülve. Papp Zsigmond megvonta az elmúlt év szomorú statisztikáját is: egy nő fürdőzés közben fulladt vízbe, egy férfi pedig a nagy viharban barátai figyelmeztetése ellenére próbálta ki a szörfözőtudását,  s csak egy hét múlva találta meg a keresőhelikopter. De összességében biztonságos a tó.
- Ha hiányosságot tapasztalunk, figyelmeztetjük a strandok üzemeltetőit, s ők eleget tesznek a felhívásnak. Az a cél, hogy  mindenhol legyen  szakképzett vízimentő  -folytatta a százados.  Minden fórumon elmondjuk: nagyon hiányzik egy harmadik viharjelzés a Mészeg-hegy tetejére, az északi partra, mert a mai helyzetben nem mindenhonnan látható a fény. 
A rendőrség a tóparton idén is működteti a bűnmegelőzési központot, pénteken délutánonként szeretnék nyitva tartani az áldozatvédelmi irodát. Lesz szállodalánc-referensi szolgálat, fokozottan figyelnek a kempingekre, növelik a jelenlétet a helyiek és a turisták érdekében.          

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!