Belföld

2010.10.13. 09:18

FT: Martonyi szerint ideiglenes a Mal Zrt. állami felügyelete

Ideiglenesnek nevezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) állami ellenőrzését a szerdai Financial Timesnak nyilatkozva Martonyi János.

MTI

A magyar külügyminiszter a londoni gazdasági-politikai napilapnak az iszapömlést okozó céggel kapcsolatos kormányzati intézkedésről úgy fogalmazott, hogy azt "nevetséges dolog államosításnak nevezni". "(A vállalat) átvétele ideiglenes alapon történt. A kormánybiztos kinevezése a legnormálisabb és legésszerűbb módja a cselekvésnek, és bármely más országban ez történt volna" - mondta Martonyi János a Financial Timesnak.
A külügyminiszter szerint a cég "teljesen inkompetens módon" kezelte a katasztrófát. A Mal is elismerte, hogy első reakciója "túlzottan technikai jellegű volt", de azóta együttérzésének adott hangot és kártérítést ajánlott fel. A cég ugyanakkor állítja, hogy "betű szerint" betartotta a biztonsági eljárásokat - írta a szerdai Financial Times.
A lap idézi Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőt is, aki kijelentette: a kormánybiztos stábjának feladata "a vállalat biztonságos újraindítása, a vagyon kimentésének megakadályozása és elégséges pénzalapok előteremtése a kártérítéshez".
A Financial Times kommentárja szerint az erőteljes fellépés nem lepte meg "Orbán Viktor miniszterelnök politikai stílusának megfigyelőit", e politikai stílust ugyanis a közhangulat élénk érzékelése, és a gazdaságpolitika "állami szempontú megközelítése" jellemzi.
Szabados Krisztián, a Political Capital politikai elemző intézet vezetője úgy vélekedett a lapnak, hogy "a kormány populista válasz mellett döntött ... de azt mondanám, hogy ez érthető is". Szabados Krisztián szerint "számos olyan trükk létezik", amelyek alkalmazásával a vállalatok igyekeznek elkerülni az okozott károk megtérítését. Hozzátette ugyanakkor: "jogilag és a befektetők szempontjából (az eszközök ellenőrzésének átvétele) megkérdőjelezhető".
Elemzők szerint "szokatlan volt, de a közhangulat erősségét tükrözte", hogy Orbán Viktor a parlamentben jelentette be Bakonyi Zoltánnak, a Mal vezérigazgatójának őrizetbe vételét - írta a Financial Times. Barcza György, a K&H Bank főközgazdásza a lapnak úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnöknek "egyfajta kemény fickónak kell most lennie ... a helybéliek ezt akarják". Barcza György szerint ugyanakkor ez a hozzáállás nem okoz komoly aggályokat a külföldi befektetők körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!