Belföld

2011.05.30. 13:24

Folytatódnak az egyeztetések a PSZ és az oktatási államtitkárság között

Folytatja az oktatási államtitkárság a konzultációkat a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) - mondta Hoffmann Rózsa az érdekvédelmi szervezettel folytatott hétfői budapesti megbeszélése után.

MTI

Az oktatási államtitkár újságírók előtt kifejtette: az egyeztetésen a pedagógus-életpályamodellről, a munkaidőről és a fenntartással kapcsolatos elképzelésekről is szó volt. 
A felek kitértek a pedagógusok munkájának az ellenőrzésére is. Hoffmann Rózsa ezzel kapcsolatban azt mondta, úgy érzi, megnyugtatóan sikerült tisztázni, hogy nem fenyegeti a pedagógusokat az a veszély, hogy az ellenőrzés és a minősítés ellenük irányuljon. A munkájuk javítása, az eredményesség növelése a cél - emelte ki.
Az államtitkár a konzultációt jó hangulatú, kemény, szakmai megbeszélésként jellemezte.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke - aki sajnálatának adott hangot, hogy erre a megbeszélésre nem korábban került sor - a másfél órás konzultációt értékelve hozzátette: olyan szakértői szintű egyeztetés folyik a jövőben, amely a közoktatás és a szférában dolgozók érdekeit szolgálja. 
Kérdésre válaszolva elmondta: a vasárnapi, öt ágazati szakszervezettel közösen szervezett demonstráció nem marad el. Ezt egyedül nem is lenne joga lefújni - jegyezte meg.
Galló Istvánné úgy fogalmazott: nincsenek minden kérdésben azonos állásponton az államtitkársággal, de ez még az egyeztetések során csiszolódhat.
Hoffmann Rózsa további kérdésre elmondta, hogy a pedagógus-életpályamodellt a közoktatási törvény részévé tették. Az államtitkárság korábbi elképzeléséről, amely heti 32 órát írt volna elő az iskolában kötelezően eltöltendő időként a pedagógusoknak, még nincs döntés. Ez tárgyalási alap, lehetőség - mondta az államtitkár, hozzátéve: a pedagógusok munkaidejét mindenképpen az iskolában töltött időn keresztül kívánják szabályozni. Így látják megoldhatónak, hogy az általános iskolás korú gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül.
Fideszes polgármesterek azon felvetéséről, hogy ne vegye át az állam az iskolák fenntartását, azt mondta: az állami szerepvállalást mindenképpen növelni kell a közoktatásban. A fenntartói feladat átalakul annak függvényében, hogy az állam a tartalmi szabályozással, a pedagógus munkájának ellenőrzésével és a pedagógusok bérének központi finanszírozásával nagyobb szerepet kap majd - fejtette ki. Osztják a polgármesterek azon véleményét, hogy egy-egy iskola felelős gazdájaként szerepet kell kapniuk a közoktatásban. E kérdésben további egyeztetések várhatók a szakemberekkel, polgármesterekkel, de úgy tűnik, alakul a megegyezés - summázta Hoffmann Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!