Belföld

2009.08.12. 13:56

Főként magyarországi pedagógusok jelentkeztek a csángógyerekek oktatására

FMH - Zömében magyarországi pedagógusok jelentkeztek idén a csángómagyar gyerekek oktatására, hiszen a kiírt moldvai magyar pedagógusállásokra pályázók 80 százaléka magyar állampolgár volt.

feol.hu

Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) oktatási felelőse az MTI-nek elmondta, hogy kedden jár le az állásokra való jelentkezési határidő azt követően, hogy két nappal meghosszabbították az eredeti kiírást.
Augusztus 10-ig 132 pedagógus fejezte ki készségét, hogy a kelet-romániai Moldvában tanítson a 2009-2010-es tanévben. Hegyeli szerint a jelentkezők mintegy 80 százaléka magyarországi, a többi erdélyi.
- Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a nyilvántartásaink szerint Magyarországon élő mintegy száz moldvai csángó diplomás közül senki nem jelentkezett felhívásunkra - mondta a szervezet oktatási felelőse.
Az MCSMSZ 2000-ben indította magyar oktatási programját a Keleti-Kárpátokon túl fekvő római katolikus falvakban. Először iskolán kívüli foglalkozásként, magánházakban berendezett "iskolákban" ismerkedtek a csángó gyermekek a magyar nyelvvel és kultúrával.
A 2002-2003-as tanévben indult az első hivatalos magyarnyelv-oktatási csoport Klézsén, román állami iskolában. Ott fakultatív órákon tanulhatták a magyar nyelvet. Azóta évről évre nőtt azon települések száma, ahol a kötelező tanterven kívüli magyar órákat tarthatnak állami iskolákban.
A múlt tanévben 21 településen zajlott az oktatási program, amelyben mintegy 1550 gyermek vett részt. Ebből 14 településen 932 gyermek az állami iskolában, a hivatalos tanrend keretében tanulta a magyar nyelvet. Hegyeli Attila beszámolt arról is, hogy ezen felül mintegy 30 faluban van igény a magyar nyelv tanulására.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!