Belföld

2009.06.30. 17:18

Felsőoktatás: feltörnek a pénzügyi, a gépész, a mérnök szakok

FMH - Hamarosan kiderül, felvették-e és hová a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőket. Addig is, érdemes elolvasni egy felmérést arról, melyek voltak idén a legnépszerűbb szakok.

feol.hu


A bölcsész karokra is szép számmal akad jelentkező, akik nem mindig idomulnak az aktuális trendhez
Fotó: FMH-illusztráció

Az Educatio Kht. által végzett idei jelentkezési adatok elemzése szerint folytatódott a szakok népszerűségében évek óta tartó tendencia. Ezek szerint a hivatalos felsőoktatás-politika által is preferált képzésterületeken, mint pl. a műszaki és az informatika, általában tovább nőtt a jelentkezők száma, illetve több ide tartozó szak erősítette pozícióját a népszerűségi rangsorban. Ez azonban közel sem jelent teljes átrendeződést a szakok toplistáján, mivel az utóbbi évek slágerszakjai közül jó néhány továbbra is vonzza a fiatalokat, különösen gazdasági és társadalomtudományi területen.
 
A múlt évhez hasonlóan 2009-ben is a turizmus és vendéglátás vezeti a szakok népszerűségi listáját és azt követi a gazdálkodás és menedzsment szak. A negyedik helyről előre lépett a harmadikra a mérnök-informatikus szak, és jobb helyezést követelt magának a pénzügy és számvitel is, amely a 9. helyről az 5-re ugrott előre. Évek óta egyre többen választják a gépészmérnöki szakot és népszerűbb lett a villamosmérnöki pálya is. Az előbbi a 10-ről a 7-re, az utóbbi a 13-ról a 11-re lépett elő.
Valamelyest vesztett ugyan népszerűségéből a pszichológia szak (6-ról a 10. helyre esett vissza), ám még mindig a top tíz tagja. A másik bölcsész szakot, az andragógiát (lényegében a régi művelődésszervező szak) viszont több mint húsz százalékkal többen választották az idén, igaz, ez nem vezetett jobb helyezéshez (15.). A sokak által fanyalogva kezelt kommunikáció szak egy helyezést rontott a pozícióján, ám még mindig az egyik legkedveltebb képzésnek számít (4.).
Egyébként többek között épp a társadalomtudományi és a bölcsész szakok azok, amelyeknek töretlen népszerűsége mutatja, hogy a fiatalok pályaválasztását nem csak az aktuális, vélt vagy valós, hosszú távon azonban előre biztosan nem megjósolható munkaerő-piaci folyamatok befolyásolják. De szintén jó példa erre az ápolás és betegellátás szak, amely az egészségügyben tapasztalható problémák ellenére is közel ötven százalékkal növelte jelentkezőinek számát - derül ki az Educatio közleményéből.

További érdekességek, részletes tájékoztatás a felvételikről ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!