Belföld

2005.03.01. 17:56

Felnõttképzési szakértõk

Veszprém (tt) - Az Felnõttképzési Szakértõk Országos Egyesülete pártoktól független szakmai érdek-képviselet. Célkitûzésük a hazai felnõttképzési szakemberek társadalmi-szakmai összefogása. \r\n

Mórocz Zsolt

Az élethosszig tartó tanulás 2001-ben a magyar jogrendszerben is kikövetelte magának a törvény megjelenését, amely meghatározza e tevékenység kereteit. A törvény szabályozza a felnõttkori tanuláshoz, képzéshez való hozzáférés lehetõségeit, a tanuláshoz való jog egész életpályán történõ érvényesíthetõségét, a felnõttképzés minõségi követelményeit és a felnõttképzési támogatások rendjét. A törvény a minõség érdekében bevezette a felnõttképzést folytató intézmények, illetve a programok akkreditációját.

rn

2003. február 21-én, veszprémi székhellyel megalakult a Felnõttképzési Szakértõk Országos Egyesülete. A szervezet olyan országos, önkormányzattal rendelkezõ, pártoktól független szakmai és érdekképviseleti egyesülés, amelynek célkitûzése a magyarországi felnõttképzési szakemberek társadalmi-szakmai összefogása, amely széles körû kapcsolatrendszerével, a felnõttképzési szakértõk aktív véleményformáló és szakmai erejével segíti a felnõttképzést, annak irányítását, intézményi, jogi hátterének alakulását, és szolgálja az egyesület tagjainak, a felnõttképzés intézményeinek, szereplõinek folyamatos minõségi fejlõdését.

rn

A fentiek érdekében az egyesület kapcsolatot tart számos fontos szervezettel: kormányhivatalokkal, minisztériumokkal, bizottságokkal, kamarákkal, intézményekkel és képviselõikkel. Az egyesület célja, hogy érvényre juttassa a szakértõk jogait, a felnõttképzés tartalmi fejlesztésével és gyakorlati megvalósításával kapcsolatos szakmai véleményét. A szakmai nyilvánosság bevonásával intézkedéseket kezdeményez a felnõttképzést érintõ jogszabálysértõ döntések, az esetleges rossz gyakorlat megszüntetésére. A felnõttképzõk munkájához megteremti a szükséges szakmai és infrastrukturális hátteret. Igény szerint közvetlen szakmai segítséget ad a szakértõknek. Képviseli a tagok érdekeit a megbízók felé. Egységes szakértõi elvek kidolgozásával biztosítja a szakmailag megalapozott vélemények kialakítását.

rn

Az egyesületnek már 117 tagja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!