Belföld

2009.09.25. 17:07

Felavatták Sztehlo Gábor lelkész szobrát Budapesten

Felavatták Sztehlo Gábor, a II. világháború idején zsidó gyermekeket és felnőtteket mentő evangélikus lelkész szobrát születésének 100. évfordulója alkalmából pénteken Budapesten, a Deák téri evangélikus templom előtt.

feol.hu

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője a lelkész két gyermekének részvételével tartott megemlékezésen rámutatott arra: Sztehlo Gábor nem egyszer papi ruhájával, azaz Luther-köpenyével védte a II. világháború idején az elhurcolt zsidó szülők, majd a bebörtönzött, kitelepített csendőrparancsnokok gyerekeit, és azokat, akiknek a sorsa "a politikai hullámveréstől függetlenül fordult rosszra".
Manapság az egyre növekvő számú hajléktalan, az "egyre elkeseredettebb cigány emberek" vagy a nyelvhasználatukban korlátozott határon túli magyarok kaphatnának oltalmat köpenye alatt - fogalmazott az egyház világi vezetője a zsúfolásig telt templomban.
Kiemelte: az evangélikus egyház igyekszik komolyan venni mai hivatását, "igyekszik Sztehlo Gáborhoz felnőve cselekedni, szeretetintézményeiben, gyülekezeteiben oltalmába fogadni hajléktalant, romát, öreget, sérültet, beteget". Hirdetni kell azt, hogy Isten és a törvény előtt mindenki egyenlő, "a gyakran bizony türelmetlen és intoleráns többség számára is határozottan megfogalmazva az együttélésnek nemcsak a szükségességét, hanem talán reménybeli örömeit is" - hangsúlyozta Prőhle Gergely.
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi arról szólt: "vannak történelmi korszakok, amelyeket nem lehet józan ésszel megérteni". Mint mondta, ilyen korszak következett be 1944-ben a német megszállás után, amikor a magyar kormány saját polgárait kiszolgáltatta az ellenségnek.
Az embermentőkre emlékezve kiemelte: voltak, akik "megértették az idők parancsát és volt bátorságuk cselekedni"; ennek értékét lehetetlen felbecsülni. Sztehlo Gábor és a hozzá hasonló emberek az életükkel játszottak, amikor kiálltak az üldözöttekért - tette hozzá Schweitzer József.
Donáth László evangélikus lelkész, szocialista parlamenti képviselő úgy fogalmazott: Sztehlo Gábor olyan lelkész volt, aki "előbb cselekedett, aztán prédikált", s 1946-ban szembefordult az akkori püspökökkel, elöljáróival is, akik arra akarták rávenni, hogy az általa 1944-ben létrehozott Gaudiopolis (Örömváros) profilját változtassa meg.
Merényi Zsuzsa tanár előadásában elmondta: Sztehlo Gábor 1944 márciusában kezdte el zsidó gyerekek mentését Raffay Sándor püspök megbízásából. Karácsonyig 32 otthonban szervezte meg a gyerekek ellátását a Vöröskereszt támogatásával. Tevékenységéért 1972-ben megkapta a Világ igaza címet. 1945 tavaszán a Weiss Manfréd által felajánlott területen létrehozta a Pax gyermekotthont, s az egyház keretén belül szeretetotthonokat szervezett. 1961-től 1974-ben bekövetkezett haláláig Svájcban végzett lelkészi munkát. Nobel-békedíjra is felterjesztették, de azt abban az évben Willy Brandt német szövetségi kancellár kapta meg.
A megemlékezésen Puskás András alpolgármester felolvasta Rogán Antal, V. kerületi fideszes polgármester üdvözlő levelét, s felszólalt Horváth Ádám rendező, a Gaudiopolis egykori kultuszminisztere is.
Az ünnepi liturgiát az MEE három püspöke - Ittzés János elnök-püspök, Gáncs Péter, Fabiny Tamás - vezette, igét hirdetett Keveházi László nyugalmazott lelkész, aki a Gaudiopolis első választott miniszterelnöke volt.
Az eseményen megjelent Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) államtitkára, Csepregi András, a tárca egyházi kapcsolatokért felelős titkárságának vezetője, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is.
A Deák téren felállított, 3 méteres alkotást Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész készítette fekete török márványból. A szobornál, a koszorúzás előtt elmondott beszédében Demszky Gábor főpolgármester arról szólt: Sztehlo Gábor annak idején mintegy 1500 budapesti gyerek életét mentette meg, a túlélők egyike volt Oláh György, későbbi Nobel-díjas kémikus is. Utalt arra, hogy a budavári evangélikus templom falán emléktábla hirdeti a lelkész nevét, tavaly pedig utcát neveztek el róla a XII. kerületben.
A főpolgármester kiemelte: Sztehlo Gábor szellemiségéhez akkor vagyunk hűek, ha a mai feltételek között mi is szembeszállunk a fasizmus, az antiszemitizmus, az embertelenség, a gyűlöletkeltés erőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!