Belföld

2009.04.23. 17:52

Felavatták a Stadler csoport szolnoki üzemét

Szolnok - Felavatták a Stadler Rail Group vasúti járműgyártó üzemét csütörtökön, Szolnokon. Peter Spuhler, a Stadler Rail Group elnök-vezérigazgatója elmondta: a remek magyar megrendelések után határoztak arról, hogy Szolnokon felépítik alumínium kocsiszekrény-hegesztő és festő üzemüket.

feol.hu

Még egy éve sem telt el, hogy lerakták a létesítmény alapkövét, és a hatóságok valamint a többi közreműködő fél kitűnő munkájának köszönhetően már márciusban megindulhatott a termelés.     A beruházás első, immár befejezett fázisának értéke mintegy 5 milliárd forint, amely 200 új munkahely létrehozását és teljes kapacitás esetén 200 FLIRT kocsiszekrény gyártását jelenti. Az üzem az év végéig további 5 milliárd forint értékű fejlesztés révén egy CNC hegesztő csarnokkal egészül ki. Az elképzelések szerint az üzem tevékenységi köre a jövőben akár végösszeszereléssel is bővülhet.
Iváncsik Imre, a város szocialista országgyűlési képviselője és Szalay Ferenc fideszes polgármester egyaránt kiemelte, hogy minden érintett politikamentesen tevékenykedett a Stadler-beruházás Szolnokra kerüléséért. A városvezető külön köszönetet mondott a szolnoki MÁV Járműjavító szakembereinek ezért a sikerért, hiszen a Stadler sokáig Székesfehérvárban gondolkodott leendő telephelyeként. A szolnoki önkormányzat ipari parkjában egy 8 hektárnyi területet adott 15 évre használatba 1 euró+áfa évi földhasználati díj ellenében az üzem építéséhez. A zöldmezős beruházás állami támogatást is kapott, amelynek összegét nem hozták nyilvánosságra.
 
Kiss Péter, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter és a vendégek megtekintik a szerelősort
Fotó: MTI


A Stadler szolnoki üzeme részt vesz a MÁV által 2007-ben megrendelt 30 elővárosi FLIRT motorvonat gyártásában is. A jelenlegi szállítási ütemezés lehetővé teszi, hogy 30 motorvonatból legkevesebb hét szerelvény kocsiszekrényeinek készítése és festése már Szolnokon valósuljon meg. Ennek köszönhetően a MÁV-nak szánt motorvonatok utolsó darabjai jelentős hányadban magyar gyártású termékek lesznek.
A Stadler a második 30 motorvonat leszállítását két hónappal a vállalt határidő előtt már idén januárban megkezdte, és az utolsó két darab várhatóan 2010 februárjában áll forgalomba.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!